22 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Ταραξάκο ή αγριοράδικο, το μαγικό βοτάνι των βουνών μας


Το ταραξάκο είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού. Λέγεται και αγριοράδικο ή πικραλίδα.Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές. Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την οικουμένη, ως πολύπλευρο θεραπευτικό(κινέζικη Ιατρική, Αρχαία Ελλάδα, Ινδιάνικη θεραπευτική, Μεσαίωνας κλπ). Αναφέρεται ως πικραλίδα εξαιτίας της λακτοπικρίνης (lactupircin) που είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση. Είναι πολυετές ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ. Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο. Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ. Μπορεί να παράξει άνθη χωρίς γονιμοποίηση. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία, γενικά στο βόρειο ημισφαίριο.Θα το βρούμε παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους και ως ενοχλητικό «ζιζάνιο» σε χλοοτάπητες.

Εκτός από βραστό (μπορούμε να βάλουμε και τις ρίζες , αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους), τρώγεται και ωμό σε σαλάτα. Τρώγονται ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του. Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική τους δράση, τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση).

Περιέχει:

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμη, βιταμίνες:  Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή, σεσκιτερπενικές λακτόνες, γερμακρολίδια, τανίνες, κουμαρίνες, στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή(λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και εξαιρετικό διουρητικό. Διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καθώς διεγείρει τη ροή της βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών. Κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Βοηθάει στην απομάκρυνση των περίσσιων υγρών από το σώμα και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή του καλίου με την ούρηση, το ταραξάκο συμβάλλει στην συντήρηση του καλίου σε υψηλά επίπεδα (περιέχει 3,5%-4,5% επί των ξηρών φύλλων). Είναι άριστο αποτοξινωτικό, απομακρύνει άχρηστες και επικίνδυνες ουσίες-τοξίνες από όλο το σώμα και ειδικότερα από τα νεφρά, το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις ιδιότητες του πολύτιμου φυτού
  • Μειώνει το ουρικό οξύ.
  • -Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
  • -Καταπολεμά την υπέρταση.
  • -Καταπολεμά το σκορβούτο
  • -Τονώνει ευχάριστα τον οργανισμό
  • -Καταπολεμά τις φλεγμονές ειδικά για παθήσεις του στήθους
  • -Είναι αντιβηχικό
  • -Μειώνει τη χοληστερίνη
  • -Μειώνει τα τριγλυκερίδια
  • -Εκπληκτικά αποτελεσματικό ανακουφιστικό και τονωτικό του στομάχου.
  • -Έχει αποτοξινωτική δράση και δυναμώνει το σώμα.
  • -Αντιμετωπίζει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.
  • -Βοηθάει στην αποτοξίνωση και λειτουργία του ήπατος.
  • -Αποτοξινώνει συνολικά συκώτι και χοληδόχο κύστη.
  • -Είναι λιποδυαλιτικό.
  • -Φέρνει σε ισορροπία τη χολή.
  • -Λιπαίνει τον εντερικό σωλήνα.
  • -Αντιμετωπίζει τη χολολιθίαση.
  • -Καθαρίζει το αίμα.
  • -Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών.
  • -Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη

Ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Βάσει ερευνών, αυτό το μαγικό φυτό προσφέρει ακόμα στην υγεία μας:

  • -Απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στη σπλήνα.
  • -Αποτρέπει από τα αδενικά οιδήματα καθώς ρυθμίζει τους αδένες και στηρίζει τη σωστή τους λειτουργία.
  • -Είναι αντιρευματικό.
  • -Άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και της χρόνιας ρευματοπάθειας.
  • -Ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου.
  • -Αντιμετωπίζει το έκζεμα.
  • -Αντιμετωπίζει εντυπωσιακά τις χρόνιες δερματίτιδες.
  • -Αντιμετωπίζει την ακμή.
  • -Αντιμετωπίζει τη φαγούρα.
  • -Αντιμετωπίζει τον ιό του έρπητα.
  • -Ενισχύει τη πέψη των τροφών.
  • -Αντιμετωπίζει την παχυσαρκία.
  • -Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα.
  • -Καταπολεμά την αυπνία.
  • -Ενισχύει την καθαρότητα και τη λειτουργικότητα του νου.
  • -Το γάλα (latex) του φρέσκου φυτού, αν χρησιμοποιηθεί πάνω σε “μυρμηγκιές” τις εξαφανίζει
Πως το χρησιμοποιούμε;
Είναι το βότανο που το χρησιμοποιούμε όλο. Κατά αρχή τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται ως σαλάτα(μαζί με ζωχούς) με λίγο ζεμάτισμα. Ένα μικρό αγριοράδικο είναι λιγότερο πικρό από ένα ώριμο. Μπορούμε να το απολαύσουμε, παρασκευάζοντας με όλα τα μέρη του φυτού, αποξηραμένα ή μη, αφεψήματα και εγχύματα.

Για το αφέψημα: Θα χρειαστούμε δυο-τρεις μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.

Για το έγχυμα: Χρησιμοποιούμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου, σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε 10 περίπου λεπτά , το σουρώνουμε και πίνουμε. Μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν το βραδινό ύπνο. Πίνεται και σαν αναψυκτικό, με την προσθήκη λεμονιού.

Πηγή