, , ,

11 Αυγούστου, 2021

Press Room

Στέφανος Μίλλερ: Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος φιλέλληνας αρχαιολόγος


Είχε αφιερώσει 40 χρόνια από την καριέρα του στην Ελλάδα και είχε συνδέσει την πορεία του με τη Νεμέα – Βαθιά θλίψη στον χώρο του πολιτισμού και της αρχαιολογίας

Ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ έφυγε από την ζωή σήμερα και βύθισε στην θλίψη τους συναδέλφους και τους κοντινούς του ανθρώπους.Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά ή είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, μιλούν όχι μόνο για έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, αλλά πάνω από όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου και σπούδασε αρχαία Ελληνικά. Είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την χώρα μας, πριν ακόμα κάνει το διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία. Όταν λοιπόν, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα ανασκαφής στην Ολυμπία και την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Ήταν υπεύθυνος για την ανακάλυψη του Σταδίου, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα και για την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και παρέμεινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος και τιμήθηκε για την προσφορά του με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησετον σπουδαίο αρχαιολόγο«Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη».