17 Ιουνίου, 2020

Press Room

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας και της ανάρσιας στη ροδακινιά και της δροσόφιλας σε όψιμες ποικιλίες κερασιάς


H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει στους καλλιεργητές ροδακινιάς και κερασιάς τα παρακάτω: 

Σύμφωνα με το δίκτυο φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση της καρπόκαψας της ροδακινιάς, η πτήση της 2ης γενιάς συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές. Οι προνύμφες της συγκεκριμένης γενιάς προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και στη συνέχεια τους νεαρούς καρπούς. Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμούς ιδιαίτερα κατά το στάδιο αλλαγής χρώματος (έναρξης ωρίμανσης) κατά το οποίο ο καρπός είναι ιδιαίτερα ευπαθής. Λόγω των διαφορετικών ποικιλιών και των διαφορετικών τοπικών κλιματικών συνθηκών το συγκεκριμένο στάδιο διαφέρει από αγρό σε αγρό. Επίσης, από την παρακολούθηση της ανάρσιας της ροδακινιάς στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνουμε ότι η πτήση του εντόμου συνεχίζεται χωρίς σημαντικές εξάρσεις. Οι προνύμφες του συγκεκριμένου εντόμου προσβάλλουν τους νεαρούς βλαστούς  και στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης προσβάλλουν το εσωτερικό του καρπού κοντά στο ενδοκάρπιο. Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση της καρπόκαψας της ροδακινιάς αυτή την περίοδο καταπολεμούν αποτελεσματικά και τυχόν προσβολές από την ανάρσια. Ο φυλλοδέτης της ροδακινιάς δεν έχει εντοπιστεί στην περιοχή μας οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος προσβολής των καρπών.

Τέλος, παρατηρήθηκαν προσβολές από το έντομο της δροσόφιλας σε όψιμες ποικιλίες κερασιάς. Συνιστάται να γίνει άμεσα ένας ψεκασμός  στους κερασεώνες που πρόκειται να συγκομιστούν μετά από 10 μέρες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου με εντομοκτόνο που έχει μικρή υπολειμματική διάρκεια. Στα πλαίσια της προληπτικής αντιμετώπισης της δροσόφιλας συστήνεται στους παραγωγούς να μην αφήνουν ασυγκόμιστους καρπούς επάνω στα δέντρα και να ενσωματώνουν στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών.  

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Για τη λήψη απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει επιπλέον να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών, το ιστορικό των προηγούμενων ετών των συγκεκριμένων αγρών  καθώς και το φαινολογικό στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια. Οι παραπάνω ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων. Κατά την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του χρονικού διαστήματος  μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).