10 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Med-7 σήμερα στην Κορσική: Πίεση στον Ερντογάν, τι αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης


Στις πολεμοχαρείς κραυγές της Τουρκίας, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει τις συμμαχίες της, το διεθνές δίκαιο και την ισχύ που παρέχει η συμμετοχή στην ΕΕ.

Παράλληλα, σε άρθρο που δημοσιεύεται ταυτόχρονα, σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιεί ότι η χώρα μας «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση».

Πλησιάζοντας στην Σύνοδο Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι προφανώς η Άγκυρα που καλείται να απαντήσει στο δίλημμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» και η δεύτερη αφορά χώρες της Ένωσης που φλερτάρουν με την ιδέα κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν.

Τι προσδοκά η Αθήνα σήμερα από την MED7

Η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στην Κορσική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και έχει περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Ιδιαίτερη αξία προσδίδει το γεγονός ότι στις επτά χώρες της Συνόδου, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας».

Συνάντηση Μητσοτάκη -Μακρόν για αμυντική συνεργασία

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα στην ατζέντα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Στην συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς σύμφωνα με πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν φτάσουμε στις τελικές υπογραφές.

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει με κάθε τρόπο την στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το συγκινητικό μήνυμα που έστειλε για την πυρκαγιά στη Μόρια, γραμμένο στα ελληνικά:

Το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Παρά την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει αμετανόητος να βάλει εναντίον της Ελλάδας με παραληρήματα για εχθρούς, μάρτυρες και αμφισβήτηση ελληνικών νησιών, έχοντας στο στόχαστρο κυρίως το Καστελόριζο, Στο άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στους Times του Λονδίνου, την γερμανική FAZ και την γαλλική Le Monde θέτει προς τον Τούρκο Πρόεδρο ωμά το δίλημμα που καλείται να απαντήσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου:

«Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

Παρόμοια τοποθέτηση κάνει και προς τις χώρες της Ένωσης που αμφιταλαντεύονται: «Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας». Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, προς την Άγκυρα και αυτό τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου που έγινε με την συμμετοχή των 27 ηγετών.