Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια-μερίσματα – Τι ισχύει για συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους
Τελικά η εξαγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει και «ουρά», καθώς η περίμετρος εφαρμογής του μέτρου δεν καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, του ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει «κλειδώσει» η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στα εισοδήματα από ακίνητα και στα εισοδήματα από μερίσματα, κάτι που θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021.
Τι θα ισχύσει για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους -Παραδείγματα
Η διατύπωση της διάταξης, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι, μάλιστα, τέτοια, που θα κάνει by pass και στις δύο εξαιρέσεις της σχετικής ελάφρυνσης, δηλαδή τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους. Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος δημόσιος υπάλληλος έχει και εισόδημα από ενοίκια, ενώ στις κρατήσεις φόρου από 1/1/2021 θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα από ενοίκια που εισέπραξε το 2020. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.200 ευρώ, θα συνεχίσει να έχει από 1/1/2021 κρατήσεις 4,4 ευρώ το μήνα ως εισφορά αλληλεγγύης. Αν το 2020 έχει και εισόδημα 20.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων, στην εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης το καλοκαίρι του 2021 ΔΕΝ θα επιβαρυνθεί από την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης των 176 ευρώ.
Κλείνει «τρύπες» στις επιχειρήσεις η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Αν και η φετινή χρονιά ήταν περίεργη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» 40% στο εισόδημα τους ως αντίδοτο στη στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων, χωρίς να καλύπτεται πλήρως αυτή η εισοδηματική τους απώλεια (ήδη «τρέχει» έκπτωση/συμψηφισμός στο 30% αυτών των απωλειών), η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κλείσει κάποιες «τρύπες», τουλάχιστον για όσους έχουν τέτοια εισοδήματα πολύ υψηλότερα των 12.000 ευρώ, που επιβαρύνονται με την εισφορά.
Αντίστοιχη απαλλαγή θα ισχύσει και για τα μερίσματα, δίνοντας έτσι ανάσα στις ΙΚΕ, οι οποίες κατά συνθήκη είναι πολύ μικρά επιχειρηματικά σχήματα. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολλοί εκείνοι που θα προτιμήσουν να μην «κόψουν» φέτος μέρισμα, με βάση τα περσινά δεδομένα και να το μεταφέρουν το 2021, προκειμένου να γλιτώσουν από το «χαράτσι» της εισφοράς αλληλεγγύης. Ενδεικτικά, για επιχειρηματικά κέρδη 35.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης, που δεν θα επιβληθεί, διαμορφώνεται σε 1.001 ευρώ.
«Ζυμώσεις» για τα νησιά που εξαιρούνται από ΕΝΦΙΑ -Ισως προστεθούν κι άλλα
Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι ζυμώσεις για τη λίστα των 26 νησιών, τα οποία από φέτος ξεχνάνε τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από αυτά τα πολύ μικρά νησιά, υπάρχουν εισηγήσεις να προστεθούν κι άλλα, με τις τελικές αποφάσεις να σταθμίζουν το κόστος. Με το τέλος αυτής διαβούλευσης, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο των ιδιοκτητών και την ανάρτηση των σημειωμάτων στο Taxisnet.