Ιδιωτική εκπαίδευση: «Ναι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως από τους Συλλόγους Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων -Τι προβλέπει
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων της Ελλάδας το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που τέθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας.
Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας «οι γονείς και κηδεμόνες των 85.000 μαθητών και μαθητριών που έχουν εμπιστευθεί τα παιδιά τους σε 1,200 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την επικράτεια καλωσορίζουν την δυνατότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών χωρίς να εμποδίζονται απο γραφειοκρατικές διαδικασίες, βασικός λόγος για τον οποίο έχουν επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση.»
Το συντονιστικό όργανο των Συλλόγων Γονέων επισημαίνει ότι «το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της ευελιξίας και αυτονομίας τους, με παράλληλη πρόβλεψη εγγυήσεων για την διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστά ένα θετικό βήμα του Υπουργείου Παιδείας. Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς, δάσκαλους και καθηγητές των παιδιών μας, που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν την ουσιαστική γνώση μέσα στην τάξη, με την μεταδοτικότητα και την έμπνευση, ώστε τα παιδιά μας να βάλουν τα θεμέλια της ενήλικης ζωής τους. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει την δια βίου εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια για το καλό της μαθητικής κοινότητας, καθώς και την δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο της νομιμότητας για την απερίσπαστη υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να προσφέρει ίδιες παροχές προς όλους τους μαθητές, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στα πλαίσια της ίδιας αντιμετώπισης όλων των μαθητών και να προσφέρει δωρεάν τα βιβλία του οργανισμού και το μαθητικό πάσο για τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι Σύλλογοι Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων θα συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους εκπαιδευτικούς για το καλό της μαθητικής κοινότητας.»
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευσης
Οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται αρχικά η παροχή ευελιξίας στη διαμόρφωση διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος (επιπλέον του υποχρεωτικού προγράμματος του υπουργείου). Επίσης, προβλέπεται ευελιξία στην προσθήκη εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων στις δράσεις εκτός ωρών και ημερών λειτουργίας των σχολείων.
Επιπλέον, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων θα ελέγχεται μόνο με έλεγχο νομιμότητας και όχι με έλεγχο σκοπιμότητας. Σημαντική ρύθμιση είναι επίσης εκείνη που προβλέπει τη διεύρυνση δυνατότητας μετεγγραφών μαθητών και από ιδιωτικά σχολεία σε ιδιωτικά.
Οι εκπαιδευτικοί, το ωράριο, η πρόσθετη απασχόληση και οι αντιδράσεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αξιολόγηση των ιδιωτικών σχολείων, του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, κατ’ αναλογία των κριτηρίων που ισχύουν πλέον και για τα δημόσια σχολεία. Επιπλέον, προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου, χωρίς τη διετία της πρώτης πρόσληψης, καθώς καταργούνται οι συμβάσεις διετίας που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των εκπαιδευτικών σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού και, δεύτερον, σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ωραρίου του διοριστηρίου.
Ένα σημείο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των αρμόδιων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών είναι εκείνο της δυνατότητας που δίνεται για πρόσθετη απασχόληση των εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου. Για την απασχόληση αυτή δίνεται η δυνατότητα αύξησης εισοδήματος.
Ως προς τους ορισμούς διευθυντών και υποδιευθυντών, το νομοσχέδιο προβλέπει έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, δυνατότητα αντικατάστασης διευθυντή και υποδιευθυντών εντός του σχολικού έτους και δυνατότητα διορισμού υποδιευθυντών (προαιρετική και όχι υποχρεωτική), ανεξαρτήτως αριθμού.
Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, δίνονται κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Αυτές περιλαμβάνουν το να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) ωραρίου, με πρόσθετη αμοιβή, καθώς επίσης και να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης με πρόσθετη αμοιβή. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου).
Η χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συστέγαση όλων των ειδών φορέων εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις ενός ιδιωτικού σχολείου, καθώς επίσης και την αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και το καλοκαίρι, με δυνατότητα απασχόλησης των εκπαιδευτικών του σχολείου και αύξησης του εισοδήματός τους.