13 Απριλίου, 2021

Press Room

Εύσημα στην ΥφΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή από την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ


Για τον χειρισμό της «περιπλάνησης – θρίλερ» του πλοίου Elbeik

 

Τα εύσημα για το χειρισμό σχετικά με το πλοίο Elbeik απέσπασε η Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν τη Δευτέρα.

Η Σερραία Υφυπουργός ήταν εκείνη, που χειρίστηκε την «περιπλάνηση-θρίλερ» του σημαίας Τόγκο πλοίου Elbeik, όταν μετά από τρεις μήνες περιήγησης στη Μεσόγειο κατέληξε να δέσει ανοιχτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020 από την Ταρραγόνα της Ισπανίας, μεταφέροντας 1.789 βοοειδή, με προορισμό τη Λιβύη χωρίς ωστόσο να παραληφθούν, γιατί ήταν ύποπτα αφθώδους πυρετού, γι’ αυτό και ακολούθησαν απανωτές απαγορεύσεις κατάπλου σε άλλα λιμάνια, που ανάγκασαν το Elbeik να επιστρέψει στην Ισπανία.

Μάλιστα, ήταν η ίδια η κ. Αραμπατζή εκείνη που ενημέρωσε (05/03/2021) την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία για το αίτημα του πλοίου να «δέσει» στο λιμάνι του Πειραιά, όταν η ίδια γνώριζε ότι το πλοίο δεν έρχεται στην Ελλάδα, αλλά πηγαίνει πίσω στην Ισπανία, όπως ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ. Τότε ήταν που η κ. Κυριακίδου είχε ζητήσει από τη χώρα μας να φροντίσει για τον ανεφοδιασμό του πλοίου με τρόφιμα και καύσιμα.

«Η ελληνική Κυβέρνηση ενήργησε με σχέδιο, ενήργησε με προνοητικότητα, με σεβασμό στο Ενωσιακό Δίκαιο, με ιδιαίτερη ευαισθησία για την υγεία και την ευζωία των μεταφερόμενων ζώων και με ιδιαίτερη ευαισθησία για την καλή διαβίωση του πληρώματος» είχε αναφέρει σε σχετική ομιλία της η κ. Αραμπατζή, σημειώνοντας πως «η χώρα μας επέδειξε αντανακλαστικά και επιχειρησιακή ετοιμότητα, χωρίς να αφήσει το πλοίο από τα μάτια της, από τη στιγμή που ήταν στα διεθνή ύδατα, κοντά στη Μήλο. Είχαμε χρέος να προστατεύσουμε την υγεία και την ευζωία των ζώων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα λοιμώδη νοσήματα, όπως ο αφθώδης πυρετός για τον οποίο ήταν ύποπτο το φορτίο λόγω του ότι διήλθε τρεις τρίτες χώρες -Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία- στις οποίες ενδημεί ο αφθώδης πυρετός. Και θέλω να τονίσω ότι στα ζητήματα ευζωίας των ζώων και στα ζητήματα του καλού τρόπου μεταφοράς τους η χώρα μας δεν είναι ουραγός των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά συνδιαμορφώνει το πλαίσιο αυτό, το οποίο θα δημιουργηθεί μέχρι το 2023 και συμμετέχει ενεργά. Και, μάλιστα, σε ομάδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, η χώρα μας έχει το προνόμιο σε κάποιες από αυτές τις σημαντικές να προεδρεύει».

Σημειώνεται, τέλος, ότι διεθνείς μη κυβερνητικές φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες παρακολουθούσαν στενά το ζήτημα έχουν αναγνωρίσει την ορθότητα των χειρισμών της χώρας μας και σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα «Eurogroup for Animals» (μια σημαντική διεθνούς κύρους οργάνωση) αναφέρεται στην άμεση αντίδραση και στην ουσιαστική συνεισφορά της Ελλάδας ως προς την ανακούφιση της ταλαιπωρίας των ζώων.