Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει θαύματα στην προσέλκυση επενδύσεων»
«Τα εμβληματικά σχέδια “ξεκόλλησαν” και προχωρούν»
«Η ισόρροπη ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στο σύνολο της επικράτειας γίνεται πράξη»
Στη δυναμική τροχιά ανάπτυξης, που έχει μπει η χώρα από το 2019, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, στην Ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.
«Από το καλοκαίρι του 2019 η κατάσταση άλλαξε και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει άλματα -για να μην πω θαύματα!- αυτά τα δυόμισι χρόνια» τόνισε η κ. Αραμπατζή και αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή αισιοδοξία με το ζοφερό παρελθόν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «το 2018, λίγους, μήνες πριν την πολιτική αλλαγή, η Ελλάδα ήταν τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, με 11,1% έναντι 20,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τη χρονιά εκείνη ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, ο δείκτης που αποτυπώνει την επενδυτική δραστηριότητα, υποχώρησε στα επίπεδα του 1996, ενώ, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η μείωση στις επενδύσεις ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ του 26,77%, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 12ετίας, μεγαλύτερο δηλαδή ακόμη και από την περίοδο ακμής της οικονομικής κρίσης».
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι στα «πέτρινα χρόνια» του ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από επενδύσεις, που ευλόγως αποκαλούνται «εμβληματικές», όχι μόνο παρέμειναν στα «συρτάρια» αλλά η διγλωσσία, που χρησιμοποιούσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστελνε το σαφέστατο μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σ’ όλο τον πλανήτη: «Μην ασχολείστε με την Ελλάδα, θα μπλέξετε. Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό».
Μιλώντας για τη «διγλωσσία», στην οποία αναφέρθηκε, είπε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ:
- «από τη μία ήσασταν οι πιο πρόθυμοι μαθητές απέναντι στους θεσμούς, στο πλαίσιο του πλέον επαχθούς, αχρείαστου και καταστροφικού για την ελληνική οικονομία μνημονίου, που συμφωνήσατε το καλοκαίρι του 2015
- από την άλλη, υπονομεύατε συστηματικά τις επενδύσεις χρησιμοποιώντας τη φορεσιά του “λαϊκού αγωνιστή” ως φύλλο συκής απέναντι στο κομματικό ακροατήριο του 3%, την ίδια στιγμή που φορολογούσατε λυσαλλέα κάθε παραγωγική τάξη της χώρας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις, που είχε η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην πρόοδο και την παραγωγικότητα, που έφτασε το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα να αγγίζει, στα τέλη του 2019, τα 130 δις ευρώ, ενώ ο τομέας που πιέστηκε περισσότερο από ποτέ ήταν ο πρωτογενής: «Κι αν άντεξε, αυτό πιστώνεται στον δυναμισμό, το τσαγανό -ας μου επιτραπεί η έκφραση- του Έλληνα παραγωγού, που έχει ισχυρούς δεσμούς και βιωματική σχέση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία».
«Οι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα»
Για την προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στα άλματα, που σηματοδοτούν οι επενδύσεις κολοσσών στη χώρα μας, όπως Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, TeamViewer, Digital Realty στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και Fincantieri στα ναυπηγεία, ενώ δρομολογήθηκαν τεράστιες επενδύσεις, από ελληνικές και ξένες εταιρείες, στην ενέργεια με αιχμή τις ανανεώσιμες, την αποθήκευση και την ηλεκτροκίνηση, το real estate, τον τουρισμό, τα logistics τη βιομηχανία γενικότερα και ειδικότερα την αγροδιατροφή: «Τα εμβληματικά σχέδια “ξεκόλλησαν” και προχωρούν. Σήμερα δουλεύουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό για το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.
Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα διότι διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση, η οποία:
- μιλά τη γλώσσα της παγκόσμιας οικονομίας,
- πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την υγιή επιχειρηματικότητα για ν’ αυξηθεί το εθνικό εισόδημα και να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας,
- βελτιώνει διαρκώς το επιχειρηματικό περιβάλλον με τολμηρές μεταρρυθμίσεις,
- μειώνει ουσιαστικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές,
- έχει συντμήσει δραστικά το χρόνο αδειοδότησης μιας επένδυσης».
Ειδικά για τη διαδικασία αδειοδότησης η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας μιας επένδυσης γιατί εάν ένας επενδυτής καθυστερήσει να εξασφαλίσει τις άδειες και ανατραπεί ο σχεδιασμός του, τότε είτε θα ματαιώσει την επένδυση είτε θα επιλέξει κάποια άλλη χώρα για να την υλοποιήσει, όπως δυστυχώς συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, το μέγιστο χρονικό διάστημα για αδειοδότηση δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες και πρόκειται, κυριολεκτικά, για “επανάσταση” εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στο παρελθόν απαιτούνταν δύο χρόνια μόνο για να συσταθεί η επιτροπή που θα αποφανθεί επί της επένδυσης!»
Ενισχύεται ο τομέας της αγροδιατροφής
Η κ Αραμπατζή υπογράμμισε τη σημασία της συμπερίληψης των επιχειρήσεων Αγροδιατροφής στο Νόμο καθώς καταλαμβάνει επενδύσεις κάθε βαθμίδας, όπως των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών εταιρειών, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στον τομέα της αγροδιατροφής.
«Πρόκειται για το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας καθώς η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί περίπου το ¼ της ελληνικής βιομηχανίας, ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τις εξαγωγές να αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ μετά το 2019».
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά κίνητρα χωροθέτησης, που δίνει το Νομοσχέδιο, η τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε παραλληλισμό με το ιδιαίτερα σημαντικό, χωροταξικό της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, που επί των ημερών της και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος «ξεκόλλησε», με την πολυαναμενόμενη έκδοση των ΠΔ των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ΠΟΑΥ. Σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό όπως η Mubadala, η Philosofish, o Bill Gates έχουν επενδύσει στον τομέα των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών, που κατέχει πρωτιά παραγόμενης αξίας και εξαγωγών στην ΕΕ και είναι μείζονος σημασίας η παραμονή και επανεπένδυση αυτών των στρατηγικών επενδυτών.
Κλείνοντας σημείωσε: «Αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: Η ισόρροπη ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στο σύνολο της επικράτειας και ιδίως εκεί που οι ακρίτες νιώθουν ότι δεν είναι πλέον μόνοι αλλά ότι έχουν τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους αξιόλογο μερίδιο από το μέρισμα της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης της πατρίδας μας».