, ,

27 Ιουλίου, 2022

Press Room

Τύμβος Καστά: Τι λένε για τις φθορές Π. Σπυρόπουλος και Κ. Περιστέρη


Την κλιματική κρίση δείχνει ως υπεύθυνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο οικουμενικό μνημείο στο Λόφο Καστά το Υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.  Με γραπτή δήλωση η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει ότι «τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τα πρόσφατα, πρωτόγνωρα σε ένταση, καιρικά φαινόμενα -εξαιτίας των οποίων η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- στο έργο της αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου, αυτά ήδη αποκαθίστανται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου» και σημειώνει πως το ίδιο το μνημείο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Το έργο της διαμόρφωσης των πρανών του Τύμβου ενισχύεται με επιπλέον μέτρα, στις υδραυλικές μελέτες, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα προβλήματα, λόγω ακραίων φαινόμενων. Όταν το έργο σχεδιάστηκε, το 2018, δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται παντοιοτρόπως» αναφέρει η κ. Μενδώνη.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, όσο και η Τομεάρχης Πολιτισμού Κ. Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη ανέφεραν πως οι υδραυλικές μελέτες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί για να φτάναμε σ αυτό το σημείο.

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως σοβαρές ζημιές δεν υπέστη το μνημείο και όποιες ζημιές έχουν αποκατασταθεί. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον την κ. Μανδώνη είναι αμέριστο.

Οι φθορές που σημειώθηκαν αφορούν στα υπό διαμόρφωση πρανή του Τύμβου. Η βροχόπτωση στις 25 Ιουνίου ήταν έντονη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυλήσουν τα χώματα και έφτασαν να καλύψουν τον περίβολο του Τύμβου, αναφέρει η κ. Περιστέρη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών τονίζει πως όποιος δεν θέλει να βοηθήσει και να δει σοβαρά τον Τύμβο Καστά θα βρεθεί απέναντι.

Ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάριζε πως με αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν κάποιοι που επέδειξαν όψιμο ενδιαφέρον και ανησύχησαν για το μνημείο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στην ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού γίνεται γνωστό πως τα έργα της δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου και της κατασκευής στεγάστρου στον Τύμβο Καστά προχωρούν, μετά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας.

https://youtu.be/KXxFlfC4gNE