,

1 Απριλίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σερρών


Από αυτή την Παρασκευή 2-4-21 και για όλο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις 13.00 μ.μ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρουσιάζει από την συχνότητα της ΕΡΑ Σερρών στους 101,5 http://webradio.ert.gr/serres, διηγήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γεώργιου Βιζυηνού και Ανδρέα Καρκαβίτσα, διασκευασμένα για το ραδιόφωνο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ζλατίντση.

Ο τίτλος της θεματικής αυτής ενότητας είναι «Το Κοινό Κτήμα».

Αν η Ελληνική λογοτεχνία της γενιάς του 1880 είναι πλέον ένα «Κτήμα Κοινό» εύφορο και γενναιόδωρο προς όλους, να μας στεγάσει και  να μας θρέψει σε τόσο δύσκολους καιρούς, καταφεύγουμε σε αυτήν με τον μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό.

Στην περιπλάνηση αυτή που τόσο αδόκητα μας έφερε ο χρόνος, ακούμε μια γλώσσα βγαλμένη από τις ρίζες της φωνής μας. Συναντούμε ήρωες που προσπαθούν με ασκήσεις θάρρους που καθοδηγεί η  φαντασία να μην συντριβούν από το βάρος της ιστορίας. Πρόσωπα ολοζώντανα και οικεία σχεδιάζονται με λέξεις άριστα ταιριασμένες, αναπαριστώντας τα ήθη μιας Ελλάδας που πάλευε για την ύπαρξη σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να κερδίσει μέσα σε λίγο χρόνο ότι οι άλλοι λαοί κατέκτησαν σε αιώνες. Μια χώρα χτισμένη πάνω στην νοητή γραμμή του ορίζοντα, εκεί που δύει η Δύση και ανατέλλει η Ανατολή.

Τα διηγήματα που θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε με όρους θεατρικούς προέρχονται από τους κυριότερους εκφραστές της γενιάς του 1880, τον Γ. Βιζυηνό (1849-1896), τον Α. Παπαδιαμάντη (1851-1911) και τον Α. Καρκαβίτσα (1865-1922).

Η εμφάνιση της ηθογραφίας στην τέχνη ενέπνευσε τους Έλληνες δημιουργούς να εγκαταλείψουν τα ξένα πρότυπα που μέχρι τότε τροφοδοτούσαν την Ελληνική πεζογραφία και να δημιουργήσουν «Ελληνικά διηγήματα». Το κίνημα του ρεαλισμού και αργότερα του νατουραλισμού, τους ενθαρρύνει να χτίσουν ήρωες με αληθοφάνεια, να τηρήσουν κριτική στάση απέναντι στην κοινωνία της εποχής και να ασχοληθούν με πιο προκλητικά θέματα, σκιαγραφώντας μια πραγματικότητα αναγνωρίσιμη, απόλυτα Ελληνική και διαχρονική.

Το κοινό κτήμα πραγματεύεται τον πλούτο ηθών και εικόνων της οποίας είμαστε άμεσοι κληρονόμοι και μετατρέπεται σε τεράστια πύλη εξόδου από την δυστοπία.

Παρασκευή 2-4-21 «Η στοιχειωμένη καμάρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών

Παρασκευή 9-4-21 «Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Γ. Βιζυηνού διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Α

Παρασκευή 16-4-21 « Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Γ. Βιζυηνού διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Β

Παρασκευή 23-4-21 «Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Γ. Βιζυηνού διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Γ

Παρασκευή 30-4-21 (Μ. Παρασκευή) «Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Γ. Βιζυηνού διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Δ.

Παρασκευή 7-5-21 « Ο Σπαθόγιαννος» εικόνες και μνήμες της Ελληνικής επανάστασης, του Ανδρέα Καρκαβίτσα διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Α.

Παρασκευή 14-5-21 « Ο Σπαθόγιαννος» εικόνες και μνήμες της Ελληνικής επανάστασης, του Ανδρέα Καρκαβίτσα διήγημα σε ραδιοφωνική μεταφορά σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών επεισόδιο Β.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Βαγγέλης Ζλατίντσης

Ηχοληψία/Επεξεργασία ήχου – Γιώργος Δασκαλάκης

Σαντούρι και μουσικές συνθέσεις – Μελίνα Μπιτζίδου

Τραγούδι – Στέλλα Τζίνα

Αφηγούνται οι ηθοποιοί

Γιώργος Καρύδας

Βασιλική Δαλίσκα

Βαγγέλης Ζλατίντσης

Παντελής Παπαδόπουλος

 

Ευχαριστούμε θερμά τον φιλόλογο Ανέστη Ακριτίδη

φωτιστικά inde.gr