, , ,

30 Σεπτεμβρίου, 2022

Press Room

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στην πρώτη θέση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους με την «ΡΙΖΑ – ROOT» (Βίντεο)


Την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους στην κατηγορία Τεκμηρίωσης “cinema… διάβασες; πήρε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ετοίμασαν την ταινία μικρού μήκους «ΡΙΖΑ – ROOT» και κατέκτησαν την 1η θέση.

«Γεμάτοι περηφάνια και θετικές εντυπώσεις, για τη συμμετοχή μας σε έναν θεσμό που μετρά ήδη 12 χρόνια. Άθλος για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο η συμμετοχή μας, αλλά και η μετάβαση στην Αθήνα για τη βράβευσή μας» σημείωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπαιδευτικός Σάββας Μπερμπερίδης.

Λίγα λόγια για την ταινία μικρούς μήκους

Τέσσερις μαθητές ενός πολυπολιτισμικού σχολείου μας αφηγούνται τις ιστορίες τους προς την αναζήτηση της προσωπικής αλλά και κοινής τους Ρίζας, θέτοντας μας το ίδιο ερώτημα. Τι σημαίνει για σένα η λέξη “Ρίζα”;

Η ταινία μικρού μήκους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, δημιουργήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού “cinema.. διάβασες;” στον οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Τεκμηρίωσης, με αφόρμηση το πλήθος των διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν και συνυπάρχουν μέσα στο σχολείο.

Τρεις μαθητές μας αφηγούνται τα μονοπάτια που ακολούθησαν, είτε σαν πρόσφυγες, είτε σαν μετανάστες, αφήνοντας έναν τόπο, υποδεχόμενοι από έναν νέο. Είναι η ρίζα ο τόπος που αφήνουμε;

Η γλώσσα που μιλάμε; Ο ρυθμός που φωλιάζει στις καρδιές των τσιγγάνων;

Ή ο τόπος που θα ριζώσουμε για πάντα; Για την παραγωγή της ταινίας, εργάστηκαν τόσο οι μαθητές με την παρουσίαση της διαδρομής τους ως την κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και οι μαθητές που έδωσαν την φωνή τους για την αφήγηση και το μουσικό χαλί, όσο και οι εκπαιδευτικοί που στήριξαν με κάθε μέσο, αυτό το εγχείρημα.

Ο κύριος Μπερμπερίδης στην ανάρτησή του ευχαριστεί θερμά τους ΣΕΠ της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, Κούλικα Πέτρο και Σιδηροπούλου Ζωή, όπως επίσης και τη ΜΚΟ SOLIDARITY NOW, για την οικονομική υποστήριξη στα έξοδα μετάβασης της αποστολής εκπαιδευτικών- γονέα – μαθητή.
«Τα όνειρά μας δεν έχουν σύνορα είτε πορευόμαστε μόνοι είτε υποστηριζόμαστε από φορείς.
Πολλές φορές ο μοναχικός και δύσβατος δρόμος σε κάνει πιο δυνατό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για όλους» καταλήγει ο κ. Μπερπερίδης.