, ,

31 Μαΐου, 2021

Press Room

Σέρρες: Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο


 

Η 18η διδακτική περίοδος (2020-2021) του πνευματικού  μας Συμποσίου “Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας” είχε στη φετινή διδακτική περίοδο μια απρόβλεπτη ιδιαιτερότητα.

Το ότι δηλαδή λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να γίνουν στο Μαξίμειο  με ζωντανό ακροατήριο.  Μπροστά στον κίνδυνο ματαίωσης με απρόβλεπτες προοπτικές, με τη βοήθεια του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ και της  εξαίρετης Καλλιόπη Ευαγγελίδου, καλλιτεχνικής Διευθύντριας καταφέραμε να συνεχίσουμε τα μαθήματα μόνο τηλεοπτικά μέσα από το κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ. Επιπλέον τα μετέδιδε αφιλοκερδώς κάθε Σαββατοκύριακο (ώρα 6.15 μ.μ.) ο Θεόδωρος Ελιόγλου από το Τηλέ Επιλογές και ο Λεωνίδας Κασάπης  από την ΕΡΑ Σερρών. Έτσι τα μαθήματα πήραν μια ευρεία δημοσιότητα και νιώθω ειλικρινά την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας όσους προανέφερα για τη σπουδαία συμβολή τους.

Παρά το βασικό μειονέκτημα, την έλλειψη ζωντανού ακροατηρίου, όμως η 18η διδακτική περίοδος υπήρξε πολύ πλούσια και στην θεματολογία και στους εισηγητές. Έτσι από τον φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα έγινε μια σειρά εισηγήσεων για την γέννηση, την πορεία και τους καρπούς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος για την τότε κοινωνία, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.  Ακόμα από τον Πρωταγόρα και την Πολιτεία του Πλάτωνα, αναπτύχθηκε το θέμα της δικαιοσύνης, αν είναι δηλαδή αναγκαστική κοινωνική επιταγή ή εσωτερική ηθικότητα σε μία εύκοσμη κοινωνία.

Ο Θεολ. Ανδρονίδης, σταθερός συνεργάτης, με αφορμή την πανδημία, έκανε τρεις υπέροχες εισηγήσεις για τις πανδημίες ιστορικά που έπλητταν και πλήττουν κατά καιρούς την ανθρωπότητα, δείχνοντας πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος μπροστά σε ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα.

Ο φιλόλογος Γιάννης Ρωμανίδης και ο Γιώργος Κωστούρος με μια σειρά μαθημάτων αναφέρθηκαν στην επανάσταση του 1821, τον μεγαλειώδη αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, καθώς και σε δύσκολες και αρνητικές συμπεριφορές κάποιων, οπισθέλκουσες  δυνάμεις, όπως  τις ονομάζει ο Γιάννης Ρωμανίδης.

Η φιλόλογος Ισιδώρα Μάλαμα, με δύο υπέροχα μαθήματα αναφέρθηκε στον Εθνικό μας ποιητή  Διονύσιο Σολωμό, την ποίηση του για τον αγώνα για Ελευθερία, αλλά και γενικότερα για το σπουδαίο ποιητικό έργο του.

Ο σταθερός συνεργάτης μας Θωμάς Νότας, που μας ταξιδεύει στην παγκόσμια λογοτεχνική και κυρίως θεατρική δημιουργία, ανέπτυξε έργο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Κάφκα (Μεταμόρφωση).

Η Ζωή Αλιώζη, διδάκτορας φιλοσοφίας, με μια πολύ ενδιαφέρουσα και υπέροχη εισήγηση   ανέπτυξε το ρόλο της γυναικείας  σκέψης στη φιλοσοφία και την ιστορία των ιδεών.

Η εξαίρετη φιλόλογος και συγγραφέας Φανή Κεχαγιά, ανέπτυξε γλαφυρά δύο θέματα της τοπικής ιστορίας που  τράβηξαν έντονα το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Το ένα αφορούσε την Ομηρία, εκτοπισμό των κατοίκων  της Τζουμαγιάς (Ηράκλεια) στη Β΄ Βουλγαρική  Κατοχή στον πρώτο  Παγκόσμιο πόλεμο. Το άλλο εξίσου  ενδιαφέρον, αφορούσε την εβραϊκή  κοινότητα των Σερρών που στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο  υπέστη ολοκληρωτική  εξαφάνιση από το Ναζισμό.

Ο νέος φιλόλογος και συγγραφέας αξιόλογος Θανάσης Μπαντές, αναφέρθηκε στο έργο του Θουκυδίδη, το κατ’ εξοχήν κλασσικό έργο του ελληνικού πνεύματος.

Η εξαίρετη νέα φιλόλογος Χατζοπούλου Ειρήνη με μια υπέροχη εισήγηση έκανε σύζευξη δύο κορυφαίων του ελληνικού πνεύματος,δηλαδή του Αισχύλου και του Σεφέρη.

Η νέα φιλόλογος Σύλβια Κεβοπούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέμα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο.

Η Φωτεινή Τσουκνίδα-Ανθουλάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, ανέπτυξε το ενδιαφέρον και δύσκολο θέμα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη συστημική υπαρξιακή ψυχοθεραπεία.

Ο Φιλοκτήμον Φάκας, εξ’ αρχής συνεργάτης, ανέπτυξε γλαφυρά και ουσιαστικά το πολύ  ενδιαφέρον θέμα  “Η μάνα στην ελληνική παράδοση”.

Το μάθημα του κ. Πασχαλέρη, από τον Φαίδωνα του Πλάτωνα και τις απόψεις του Σωκράτη περί ψυχής, δεν μεταδόθηκε για τεχνικούς λόγους και θα γίνει εν ευθέτω χρόνω.

Τέλος, η ιστορική πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων και  αξιόλογη φιλόλογος, Ζέττα Σύλια αναφέρθηκε στην ελληνική μυθολογία και τον πλούτο θεμάτων που υπήρξε η βάση και η δεξαμενή για τη δημιουργία μοναδικών επιτευγμάτων της ελληνικής σκέψης και δημιουργίας.

Διδακτική περίοδος χωρίς ζωντανή διδασκαλία με ακροατήριο και διάλογο, αλλά πολύ πλούσια σε θεματολογία και υπέροχους εισηγητές.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626

Ανδρονίδης  Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ, πρώην Βουλευτής, Οικονομικός Επιθεωρητής

 

 

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης