, ,

4 Απριλίου, 2022

Press Room

Σέρρες: Ημερίδα μελισσοκόμων για την βαρροϊκή ακαρίαση


Ημερίδα με θέμα την βαρροϊκή ακαρίαση διοργάνωσαν οι μελισσοκόμοι του Νομού Σερρών. Η βαρροϊκή ακαρίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό των μελισσών μέσα σε λίγους μήνες αφού μολυνθούν. Στην ημερίδα αναλύθηκε το θέμα για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια με βιολογικό τρόπο. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία και αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης υπέρ των μελισσοκόμων. Η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι διπλασιάστηκε στα 12.325.290€ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022. 

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό των μελισσοκόμων και επί των ημερών της στο ΥΠΑΑΤ δρομολογήθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης, όπως ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος, με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκλησή, επισημαίνοντας πως η μελισσοκομία έπαψε επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ένας παραμελημένος κλάδος και έγιναν βήματα αντιμετώπισης χρόνιων ζητημάτων τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο ενισχύσεων.

H πρώην υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων υπογράμμισε πως επί ημερών της και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ έγινε η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα. Από τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και μετά, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40.262,3 κιλά, δηλαδή 40 τόνοι μελιού ενώ από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές / καταγγελίες, που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων. Η κ. Φωτεινή αραμπατζή αναφέρθηκε επίσης και στις αποζημιώσεις που έλαβαν οι μελισσοκόμοι λόγω  covid , σημειώνοντας πως Δικαιούχοι της απώλειας εισοδήματος ήταν 3158 επαγγελματίες μελισσοκόμοι  που εντάχθηκαν στην Δράση 3.2 (μετακινήσεις κυψελών) για το 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=Wd_k-lJGvY4