, , ,

29 Ιουνίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Σέρρες: Αδελφοποίηση Δήμων Σερρών και Κασσάνδρας για την ανάδειξη του ήρωα Εμμ. Παπά


Υπό τη σκιά του ανδριάντα του Σερραίου ήρωα, Εμμανουήλ Παπά, του αρχιστράτηγου των Ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων που πολέμησαν τους Τούρκους το 1821 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της αδελφοποίησης των Δήμων Σερρών και Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στην πλατεία Ελευθερίας Σερρών.

Κοινός τόπος στις ομιλίες των δύο δημάρχων, Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη και Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, ήταν η πίστη και η σιγουριά πως η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα αποτελέσει την αφετηρία κοινών δράσεων και συνεργειών με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς του σπουδαίου ήρωα Εμμανουήλ Παππά.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την κατάταξη του Εμμανουήλ Παπά στο πάνθεον των ηρώων και στη θέση που πραγματικά του αξίζει, αναφέροντας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών με ψήφισμά του έχει ζητήσει να ακυρωθεί η πράξη του 1865 και να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά με Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιερώσαμε την 17η Μαΐου, την ημέρα που ο Σερραίος ήρωας κήρυξε την Επανάσταση στη Χαλκιδική ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας. Και εδώ θα πρέπει από κοινού ως αδελφοί Δήμοι, να αναλάβουμε συντονισμένη δράση, ούτως ώστε η ημερομηνία αυτή να καθιερωθεί ως δημόσια εορτή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, δίνουμε το όνομα του Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά στον δρόμο που ενώνει τον Δήμο μας με τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά και ταυτόχρονα συνδυάζουμε την ονοματοδοσία με την ανάδειξη και μεταμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου της πόλης με σημαντικές παρεμβάσεις και έργα ανάπλασης.
Αποτυπώνουμε την ηρωική μορφή του μεγάλου πατριώτη σε δημόσιους χώρους της πόλης των Σερρών αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση της προσφοράς του.
Σχεδιάζουμε τη διοργάνωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την Περιφερειακή ενότητα και τοπικούς φορείς των Σερρών Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα τον Εμμανουήλ Παπά στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021.
Ακόμη, στο θεματικό πάρκο που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στο Πάρκο Ηρώων, στο οποίο με σύγχρονο τρόπο θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή των Σερρών ο Εμμανουήλ Παπάς θα έχει δεσπόζουσα θέση.
Πρωταγωνιστική θέση θα έχει η ζωή και η δράση του ήρωα Εμμανουήλ Παπά στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε για την ιστορία της πόλης των Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια, που θα προβληθεί πανελλήνια. Όπως επίσης και στη μεγάλη παραγωγή που ετοιμάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ «Εμμανουήλ Παπάς: Ο δρόμος προς την Αθανασία”
.
Αφού αναφέρθηκε και στις προγραμματισμένες δράσεις του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση , τόνισε την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί ο αγώνας και η προσφορά του Εμμανουήλ Παπά στα σχολικά βιβλία, «Γιατί είναι κρίμα και αποτελεί ήττα για όλους μας αυτή η μεγάλη προσφορά του μεγάλου ήρωα να αναφέρεται σε λίγες μόνο αράδες των σχολικών μας βιβλίων. Ο Εμμανουήλ Παπάς δεν είναι ένας τοπικός ήρωας των Σερρών και της Χαλκιδικής, είναι ένας ήρωας της Ελλάδας και επιτέλους πρέπει να γνωρίσουν τη ζωή και τη δράση του όλοι οι Έλληνες και στην τελευταία γωνιά της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε πως το πρωτόκολλο αδελφοποίησης θα ανοίξει δρόμους συνεργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους Δήμους και τους Δημότες τους με την ανάληψη κοινών δράσεων για την προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, της γαστρονομίας και των τουριστικών προορισμών μας, τονίζοντας με νόημα «Γιατί μπορεί σαν τη «Χαλκιδική να μην έχει», αλλά στα Σέρρας η ζωή είναι ωραία».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αθανασία Χαλκιά, ανέφερε στην ομιλία της πως οι δράσεις για την ανάδειξη της Ιστορίας των δύο τόπων δεν περιορίζεται σε αυτή τη συμβολική γιορτή αδελφοποίησης και πως με τον Δήμαρχο Σερρών προχωρούν σε επιμέρους δράσεις από κοινού, που έχουν ως στόχο να τονώσουν τόσο τους κοινούς δεσμούς Σερρών και Κασσάνδρας, όσο και την συνεχή συνεργασία μας σε όλους του τομείς, σημειώνοντας: «Εκτός βέβαια από την κοινή συνισταμένη του Εμμανουήλ Παππά, αυτή η αδελφοποίηση μπορεί να καταστεί μια δυναμική εξέλιξη στον ευρύτερο ευρωπαϊκό μας χώρο, καθώς οι δυο αδελφοποιημένοι δήμοι μπορούν να γίνουν εταίροι στην υλοποίηση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους πυλώνες του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της κυκλικής οικονομίας, της ψηφιακής σύγκλισης και της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως επίσης και στην από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για μικρά ή μεγαλύτερα έργα».
Η κ. Χαλκιά με έμφαση σημείωσε πως από κοινού οι δυο δήμαρχοι θα πρέπει να ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας να περιληφθεί η επανάσταση της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία με έμφαση στις πηγές και τη σημασία της στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Αμέσως μετά τις υπογραφές έγινε ανταλλαγή δώρων με μεταξύ των Δημάρχων με σφραγίδα και έμβλημα της ιστορίας του κάθε τόπου αλλά και της παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, ενώ προβλήθηκαν ολιγόλεπτα βίντεο με τις ομορφιές του κάθε τόπου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του ήρωα Εμμ. Παπά και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικούς συλλόγους των δύο Δήμων.
Το χειροκρότημα όλων απέσπασε ο Γαβριήλ Κελεσίδης, μαθητής του ΕΕΕΕΚ Σερρών, με το τραγούδι του «200 χρόνια» το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Τέχνη και Πολιτισμός», στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Χαμόγελου του Παιδιού

Η τελετή αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε με συναυλία με τίτλο «Ελεύθεροι Ξανά….» με  παραδοσιακά τραγούδια που αποδόθηκαν από το Μουσικό παραδοσιακό σχήμα Ν. Μπούσιου ενώ η δημοσιογράφος – ποιήτρια, Χρυσάνθη Ιακώβου, διάβασε ένα απόσπασμα από το διήγημα της με θέμα τη ζωή του Εμμ. Παπά, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο «Συνομιλίες με τα πρόσωπα του 1821».

 

ΕΡΤ

φωτιστικά inde.gr