,

28 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Ο Δήμος Σερρών ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δήμο Κασσάνδρας για την ανάδειξη του Σερραίου ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Παππά.


Την αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς του Σερραίου ήρωα του Αγώνα του 1821 Εμμανουήλ Παππά, 200 χρόνια από τον θάνατό του και από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.
Σε μία συγκινητική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή της Δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» για την αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας, στα εδάφη του οποίου πολέμησε ο Εμμανουήλ Παππάς.
«Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί την κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821 στον Νομό Σερρών και στη Μακεδονία.
Ωστόσο, η γνώση στο Πανελλήνιο για την προσωπικότητα και τη συμβολή του στην επανάσταση φαίνεται να είναι υποτιμημένη», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και συνέχισε:
«Για αυτό μία από τις σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 ήταν η αδελφοποίηση με τον Δήμο Κασσάνδρας, προκειμένου να αναδείξουμε από κοινού και να υπενθυμίσουμε στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παππά για την Πατρίδα.
Μαζί με τον Δήμο Κασσάνδρας θα απαντήσουμε στις προκλήσεις, που δημιουργεί η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και για την αποκατάσταση του Εμμανουήλ Παππά στη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων του 1821.
Η αδελφοποίηση και το Μνημόνιο Συνεργασίας, που θα ακολουθήσει θα αποτελέσουν την αφετηρία κοινών δράσεων και συνεργιών για την αποτύπωση κοινών μονοπατιών ιστορικής μνήμης και ανάδειξης προσωπικοτήτων που έβαλαν το στίγμα τους στην Επανάσταση του 1821».
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την πρόταση αδελφοποίησης που δέχθηκε από τον Δήμαρχο Σερρών. Μάλιστα, η κυρία Χαλκιά επιφύλαξε μία έκπληξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς παρουσίασε το αντίγραφο της σημαίας-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον εξάμηνο αγώνα τους υπό τον Αρχηγό της Επανάστασης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά εναντίον των Τούρκων το 1821.
«Είναι μεγάλη η τιμή που συμμετέχω στη συζήτηση της πρότασης αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας.
Σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κασσάνδρας θα λάβει την απόφαση για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Σερρών.
Μας συνδέει ο μεγάλος ήρωας Εμμανουήλ Παππάς, που γεννήθηκε στις Σέρρες και πολέμησε στα στενά της Ποτίδαιας», σημείωσε η κυρία Αναστασία Χαλκιά.
Όπως γνωστοποίησε η κυρία Χαλκιά, η σημαία-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον αγώνα τους στις Πόρτες(Κασσάνδρα) το 1821 αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με βάση την ιστορική τεκμηρίωση του μελετητή Απόστολου Στρατή ως μία από τις σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας κατά το 1821, και θα συμπεριληφθεί στη Συλλογή Σημαιών του Μουσείου στην ενότητα «αντίγραφα». Στη σημαία-λάβαρο περιλαμβάνεται, ως ένα από τα έξι χαρακτηριστικά της, μία σημαία μικρού μεγέθους κόκκινη με δύο λευκά άστρα του αρχηγού της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππά.
«Νιώθουμε συγκινημένοι για αυτό το σύμβολο ηρωϊσμού και αγώνα, τη σημαία – λάβαρο των Επαναστατών της Κασσάνδρας. Το λάβαρο αυτό θα μπει σε περίοπτη θέση στους συμβολισμούς του Δήμου Σερρών», κατέληξε ο Δήμαρχος Σερρών.