,

1 Απριλίου, 2021

Press Room

Να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών


Την απόδοση του τίτλου του Στρατηγού στον Σερραίο ήρωα της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά ζητά ο Δήμος Σερρών με ψήφισμα, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τον θάνατο του Εμμανουήλ Παπά αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε έναν μεγάλο ήρωα, που θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά δεν πήρε τη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων.

Σημειώνεται ότι μετά τον θάνατο του Εμμανουήλ Παπά τον Δεκέμβριο του 1821, ο Δημήτριος Υψηλάντης τον ανακήρυξε ήρωα και του απένειμε τον βαθμό του αρχιστρατήγου. Ωστόσο, μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, το 1865, η «Επιτροπή Αγώνα» κατέταξε τον αρχιστράτηγο της επανάστασης στη Μακεδονία «ως αξιωματικό Β’ Τάξεως, με τον βαθμό του συνταγματάρχη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά και από εισήγηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021- Σέρρες 2021», θα ζητήσει να ακυρωθεί αυτή η πράξη του 1865 από τη σημερινή ηγεσία της χώρας και να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά, για να υπενθυμίζει στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Σερραίου ήρωα για την Πατρίδα.

Η απόδοση του τίτλου του Στρατηγού μπορεί να πραγματοποιηθεί με έκδοση Προεδρικού διατάγματος, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμμανουήλ Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.