, ,

4 Απριλίου, 2022

Press Room

Μνημόσυνο για το μαύρο Πάσχα του Θρακικού Ελληνισμού


Με τη δέουσα ευλάβεια και συγκίνηση τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού στις Σέρρες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και η Θρακική Εστία Ν. Σερρών. Στο ιστορικό της γενοκτονίας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Θρακικής Εστίας Νομού Σερρών Στέφανος Θεοχαρίδης.

Αμέσως μετά, ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας. Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων της χώρας και των Σερρών.

Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ο πλήρης εκτουρκισμός της Ανατολικής Θράκης –που μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913, ανήκε κατά το ήμισυ στους Βούλγαρους– ξεκίνησε «επισήμως» με την απέλαση οικογενειών από την επαρχία Aρκαδιουπόλεως και τη Bιζύη, καθώς και από άλλες περιοχές. Κατά την περίοδο 1913-1917 υπολογίζεται ότι 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Άλλοι 96.000, από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και αλλού, οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία, σε καταναγκαστικά έργα.

https://youtu.be/BFJtI2IwdgY