, , ,

19 Ιουλίου, 2022

Press Room

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Πρεμιέρα για την καλοκαιρινή παραγωγή «ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ» την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης , ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου, ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας της καλοκαιρινής παραγωγής «ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ» των Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου

που θα δοθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στις 21.30 με Είσοδο Ελεύθερη στο πλαίσιο του νέου θεσμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών το «Καλοκαίρι της Κωμωδίας». Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Ιωάννης Δεσποτίδης, οι πρωταγωνιστές της παράστασης Μιχάλης Μητρούσης, Όλγα Πολίτου και οι Σερραίοι ηθοποιοί που απαρτίζουν τον θίασο.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης « …ο νέος θεσμός το Καλοκαίρι της Κωμωδίας δεν έγινε τυχαία, εντάσσεται στην στρατηγική του Δήμου Σερρών, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του Αυτοκινητοδρομίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και δημιουργίας συνεργιών σε τοπικό, Πανελλαδικό και Διεθνές επίπεδο.

Οι δύο σημαντικότεροι φορείς πολιτισμού και εξωστρέφειας του Δήμου μας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και το Αυτοκινητοδρόμιο συνεργάζονται για πρώτη φορά και προχωρούν σ’ αυτήν την πρωτότυπη και δημιουργική σύμπραξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τον Διευθύνοντα σύμβουλο του Αυτοκινητοδρομίου κ. Θεόδωρο Βασιλακίδη και τα μέλη της Διοίκησης του. Στην πρεμιέρα, οι θεατές θα απολαύσουν μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση στην οποία συνδυάζονται το θέατρο και ο αθλητισμός, δύο βασικοί πυλώνες του πολιτισμού, που η αρχαία Ελλάδα μεταλαμπάδευσε στον σύγχρονο κόσμο.

Η δωρεάν είσοδος είναι μια παροχή προς όλους τους δημότες μας. Θέλουμε να δωρίσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας μια ποιοτική ψυχαγωγία και ξέγνοιαστές στιγμές. Σ’ αυτό το ταξίδι θα συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας, καθώς η παράσταση θα ταξιδέψει σε πολλά χωριά του Δήμου Σερρών αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η συνεργασία που έχουμε με την Αντιπεριφέρεια στοχεύει στο να συνθέτουμε δυνάμεις, να αθροίζουμε δυνάμεις και αυτό να έχει αποτύπωμα στους πολίτες. Και σ’ αυτό το ταξίδι η Αντιπεριφέρεια στέκεται καταλυτικά συνοδοιπόρος και συνταξιδιώτης. Καλό μας ταξίδι!»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος δήλωσε: «είχα πει στον Δήμαρχο ότι η συνεργασία μας ήταν και θα είναι δεδομένη, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κι εγώ προσωπικά ενδιαφερόμαστε για ότι συμβαίνει στον χώρο του πολιτισμού. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως θα σταθούμε αρωγοί για ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και ο πολιτισμός είναι ένα μεγάλο και σταθερό βήμα.»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους 4 – 5 μήνες έχει μια στόχευση, η οποία δε θα φανεί μόνο στο «Καλοκαίρι της Κωμωδίας» αλλά και στον χειμερινό προγραμματισμό, στις παιδικές παραστάσεις, στις μετακλήσεις πολύ σημαντικών ανθρώπων και κυρίως στο γεγονός ότι η αντίληψη που θέλουμε να έχουμε και έχουμε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στοχεύει σε μια σύνθεση όλων των δυνάμεων της πόλης. Αυτός είναι ο συμβολισμός για τον οποίο πηγαίνουμε στο Αυτοκινητοδρόμιο, για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι πάνω σε ένα κοινό στόχο. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, είμαστε οι Σέρρες, η πόλη και ο Νομός. Το «Καλοκαίρι της Κωμωδίας» επενδύει σε δυο τρεις διαφορετικές διαστάσεις που θεωρούμε εξίσου σημαντικές. Πρώτον, φιλοξενεί σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου στην πόλη μας, για μακρό χρονικό διάστημα, ζουν με την τοπική κοινωνία, συνομιλούν με την τοπική κοινωνία, αγαπούν την τοπική κοινωνία. Δεύτερον, έχουμε την υποχρέωση της περιοδείας στον Νομό Σερρών όχι απλά ως χειρονομία αλλά ως υλικοτεχνική υποδομή, με σεβασμό στον θεατή… Τα σκηνικά, τα κοστούμια, ο πολυμελής θίασος, όλη η προσπάθεια γύρω από το έργο. Ένα έργο πολυπρόσωπο, μια παραγωγή δυναμική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου που παρουσιάζονται στις Σέρρες. Κοιτάζουμε να προσφέρουμε θεατρικό προϊόν με ένα τρόπο που να είναι πρώτα απ’ όλα πολιτιστικό και μετά όλα τα υπόλοιπα. Επιπλέον, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα καλλιτεχνών στις Σέρρες που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο των παραγωγών που θα ακολουθήσουν.

Η πόλη των Σερρών είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο, από υποδομές, από Διοίκηση, από υπηρεσίες φιλοξενίας, είναι έτοιμη για να μπει στον μεγάλο Χάρτη. Όσο εξαρτάται από εμάς, ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σας υπόσχομαι ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται, και όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί, αλλά θέλω να αφήσει και μια υποδομή τέτοιου τύπου, ώστε όταν αποχωρήσουμε εμείς αυτοί που θα μας διαδεχτούν να συνεχίσουν χωρίς διακοπές και αλλαγές πορείας».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Σάββας Ρίζος ευχαρίστησε και αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι οποίοι στήριξαν και αποδέχτηκαν με θέρμη την παρουσίαση της παράστασης στον εκάστοτε Δήμο. «Είναι πολύ σημαντικό για έναν Πρόεδρο, για μια Διοίκηση να βρίσκει ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν και με θέληση να βοηθήσουν.»

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των Αστικών Λεωφορείων Σερρών, Παναγιώτη Κούρτη και τη Διοίκηση, για την προσφορά της δωρεάν μετακίνησης από και προς το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών για τα άτομα του Συλλόγου ΑΜΕΑ και τις οικογένειες τους.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης Μιχάλης Μητρούσης δήλωσε: «Είμαι περήφανος που είμαι πρωτεργάτης αυτού του θεσμού σε μια ευγενή πόλη, τις Σέρρες και θα τον υπερασπιστώ ακόμη και όταν επιστρέψω στην Αθήνα. Όταν μου πρότεινε ο μεγάλος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, να συνεργαστούμε, δέχτηκα με χαρά αλλά και υπό έναν όρο, να πάρω μαζί μου μια γυναίκα …την εκλεκτή ηθοποιό Όλγα Πολίτου με την οποία συνεργαστήκαμε στο παρελθόν στην παράσταση «Ο θάνατος σου, η ζωή μου» του Α. Σακελλάριου σε σκηνοθεσία του ίδιου».

Ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στο έργο είπε: «Τι μήνυμα έχει το έργο; ο άνθρωπος αν και περνάνε τα χρόνια θέλει πάντα να κάνει κάτι καινούριο, να συνεχίσει να ζει, να δημιουργεί…». Στη συνέχεια, τόνισε «κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να πω είναι ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενώνουμε τον πολιτισμό με τον αθλητισμό, δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι δύναμη. Μεγάλη παντρειά αυτή».

Τέλος η κυρία Όλγα Πολίτου ευχαρίστησε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους και τον σκηνοθέτη Μ. Μητρούση για την πρόταση που αποτέλεσε «πρόκληση» για την ίδια, καθώς και όλους τους Σερραίους πολίτες για την αγκαλιά, την αγάπη και τον σεβασμό που εισπράττει καθημερινά.

https://www.youtube.com/watch?v=6lnMHWG4HRE