, ,

22 Απριλίου, 2022

Press Room

Αναβίωσε το έθιμο των «γεφυριών» στο Νέο Σούλι


Ένα πανάρχαιο έθιμο το οποίο αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά στο τοπικό διαμέρισμα του Νέου Σουλίου. Πρόκειται για το έθιμο των γεφυριών τα οποία στολίζονται από το πρωί της μεγάλης παρασκευής. Φέτος μετά από δυο χρόνια κορωνοιου οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στόλισαν τον επιτάφιο με πολλά λουλούδια και πολλές εικόνες.

Νωρίς το πρωί άντρες και γυναίκες βγαίνουν σε κεντρικό σημείο της γειτονιάς όπου στήνουν μια σιδερένια κατασκευή την οποία στολίζουν με ιτιές και λουλούδια και φυσικά εικόνες τις οποίες φέρνουν από τα σπίτια τους. πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο τηρείται χρόνια τώρα στο χωριό και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Ένα ακόμη γεφύρι στολίζεται σε μια γειτονιά λίγα μέτρα πιο πάνω. Και εκεί με καλή διάθεση και χαμόγελο όλοι από νωρίς το πρωί ξέρουν το ραντεβού τους και ξεκινούν για το μάζεμα της ιτιάς. Φέτος το συγκεκριμένο γεφύρι είναι άκρως πασχαλινό καθώς είναι στολισμένο με πασχαλιές. Εκτός βέβαια από τα λουλούδια τα γεφύρια στολίζονται και με εικόνες τις οποίες φέρνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

Όσοι δεν μπορούν να επακολουθήσουν τον επιτάφιο βγαίνουν έξω από το σπίτι τους και ευλογούνται την ώρα που ο επιτάφιος κάνει στάση κάτω από το γεφύρι. Οι κάτοικοι του χωριού να συνεχίζουν να τηρούν το έθιμο και να το μεταφέρουν και στους νεότερους και κάθε χρόνο γίνονται και περισσότεροι. Η αγάπη και η πίστη είναι αυτή που τους δίνει δύναμη και μεράκι κάθε χρόνο να τηρούν το έθιμο και να γίνονται ακόμη καλύτεροι. Φέτος στο έθιμο των γεφυριών συμμετείχαν και πολλοί ετεροδημότες που ήρθαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό και πιο συγκεκριμένα Πάσχα στο Νέο Σούλι.

https://www.youtube.com/watch?v=-pmBwdQ6za0&ab_channel=DiktyoTV