Σερρών: «Η αγάπη του λαού μας στηρίζει και πολλαπλασιάζει τα έργα της Εκκλησίας»
Με την τέλεση της λαμπράς ακολουθίας των Εγκαινίων, παρεδόθη στην λατρεία της τρισοφαούς Θεότητος, το ιερό παρεκκλήσιο επ’ ονόματι της «Μητρός του Ηγαπημένου», Υπεραγίας Θεοτόκου της Γλυκοφιλούσης, αγιοτερπής καρπός της εκδηλουμένης βαθιάς πίστεως των ευλαβών ενοριτών του ιστορικού ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών.
Για την κάλυψη των λατρευτικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής αυτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, προ τετραμήνου (7-5-2021), ετέλεσε την ακολουθία των θυρανοιξίων του ως είρηται ιερού παρεκκλησίου.
Άλλωστε, ο εμβληματικός αυτός ιερός Ναός του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, κατά μήνα Μάιο του τρέχοντος επετειακού έτους 2021, απετέλεσε το επίκεντρο των λατρευτικών ακολουθιών και εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με αφορμή την διακοσιοστή επέτειο από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821), από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος θεωρήθηκε έκτοτε και πάνυ δικαίως, προστάτης της μεγαλομάρτυρος πόλεως των Σερρών. Σε ανάμνηση του θαυμαστού αυτού γεγονότος και ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον ηγαπημένο μαθητή και Απόστολο του Κυρίου, οι φιλόθεοι Σερραίοι έκτισαν το έτος 1836 στον λόφο «Καμενίκια» της πόλεως των Σερρών, τον ομώνυμο ιερό Ναό προς τιμήν του.
Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6:30 το απόγευμα, ο Σεβ. κ. Θεολόγος απέθεσε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, τεμάχια εκ των τιμίων και μαρτυρικών ιερών λειψάνων των Αγίων νεομαρτύρων Γεωργίου του εκ Ραψάνης (5 Μαρτίου) και Κωνσταντίνου του Υδραίου (14 Νοεμβρίου) και του Αγίου οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού (30 Δεκεμβρίου), επί της Αγ. Τραπέζης του προς εγκαινισμόν ιερού παρεκκλησίου και ακολούθως τελέσθηκε ο εσπερινός των Εγκαινίων.
Σήμερα, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία, η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας, τιμά λειτουργικώς την ιερά μνήμη της μεταστάσεως του Αγίου, ενδόξου, πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού, Ιωάννου του Θεολόγου, τελέσθηκε ο όρθρος και ακολούθως εκκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, με τη συμμετοχή του λαού του Θεού, ακολουθούντος πιστώς τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, συμπροσευχομένων των φιλογενών εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του η χάρις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Σεβ. ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και τον θεολογικό συμβολισμό τους. Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου.
Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο προϊστάμενος του ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Σταυρ. Οικονόμος π. Χριστόδουλος Καμπερίδης, ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων και στο χρονικό ολοκληρώσεως του ιερού έργου.
Ευχαρίστησε δε υιϊκώς και καθηκόντως για την πατρική επιστασία, το συνεχές ενδιαφέρον την συνεχή και έμπρακτη, πνευματική και οικονομική μέριμνα και συνεισφορά του τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγο, στο οποίο προσέφερε εκ μέρους του Εκκλ. Συμβουλίου, ζωγραφικό πίνακα, φιλοτεχνηθέντα από Σερραίο καλλιτέχνη, απεικονίζοντα την αποκαλυφθείσα επ’ εσχάτων θεσπέσια λιθεπένδυτη εξωτερική όψη του ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών.
Στη συνέχεια, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στην αντιφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων, «Μας ηξίωσε η χάρις του παναγίου Θεού, να τελέσωμεν σήμερον τα Εγκαίνια του ιερού αυτού παρεκκλησίου, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες της ευλογημένης αυτής ενορίας της πόλεώς μας.
Το ιερό αυτό παρεκκλήσιο αποτελεί πλέον ένα πνευματικό λιμάνι, ένα θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, ένα σκήνωμα της δόξης του Θεού, μία ουράνιο πύλη, μία εστία αγιοπνευματικής και λειτουργικής θαλπωρής, αγιασμού, πνευματικότητος και ουρανοδρόμων αναβάσεων, όπου εν Χριστώ συγκεντρώνεται η οικογένεια του Θεού.
Ένα φωτεινό φάρο, που ακτινοβολεί το Φως του Χριστού μέσα στον ταραγμένο πλου αυτής της ζωής.
Γι’ αυτό λοιπόν δοξάζομεν τον Θεόν με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε και εμεγάλυνε Εκείνος, διά των θερμουργών πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην αγία Εκκλησία μας, της οποίας είμεθα έως της εσχάτης μας αναπνοής ταπεινοί υπηρέτες και υπάκουοι στρατιώτες Της.
Το ιερό αυτό παρεκκλήσιο είναι ένα θαύμα αλλά και ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του ευγενικού λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.
Η σημερινή ευσέβεια των Σερραίων, όπως αυτή εκφράσθηκε μέσα από τα Εγκαίνια του νέου αυτού παρεκκλησίου, είναι συνέχεια της ευσεβούς παραδόσεως του τόπου μας.
Οι σύγχρονοι Σερραίοι δεν εφάνησαν κατώτεροι των πατέρων τους, οι οποίοι στα δυσκολότερα χρόνια του εθνικού μας βίου, μέσα σε δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, απαραμύθητη σκλαβιά, κατοχές, δηώσεις, φτώχεια, προσφυγιά και άλλες ποικίλες δυσκολίες ανήγειραν μεγαλόπρεπους ιερούς Ναούς, ενδιαιτήματα άγια του Θεού, διδασκαλεία αρετής, εργαστήρια αγιασμού και εγχριστώσεως, λιμάνια σωτηρίας και ακτινοβόλους φάρους πίστεως, ζωής, πνεύματος και πολιτισμού.
Δοξάζομεν με βαθειά ευγνωμοσύνη το υπερύμνητο Όνομα του Τρισαγίου Θεού μας διότι στην πατρίδα μας ακόμη ανοικοδομούνται νέοι ιεροί Ναοί, διότι ο λαός μας θρησκεύεται με ευλάβεια και περιβάλλει με πολλή εμπιστοσύνη και αγάπη την φιλόστοργη μητέρα του, αγία ορθόδοξο Εκκλησία, ο αδαπάνητος θησαυρός της οποίας είναι η ενοικούσα σε Αυτήν χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που όλον συγκροτεί τον θεοΐδρυτον θεσμόν Της.
Μετά δε την παντοδύναμη και πολλαπλώς καθημερινώς φανερούμενη στην ζωή μας Χάριν του Θεού, η ενδύναμη μαρτυρία της Εκκλησίας μας, στηρίζεται στη συγκινητική αγάπη του λαού μας.
Τα Εγκαίνια αυτού του παρεκκλησίου, είναι ακόμη μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του φιλοτίμου και φιλεκκλησίου αυτού λαού.
Υποκλινόμεθα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην πηγαία ευσέβεια του λαού μας και δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού.
Το παρεκκλήσιον αυτό ήχθη εις αίσιον τέλος μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Κυρίου μας, της Παναγίας Μητρός Του, προστάτιδος και εφόρου εν πάσι της ζωής μας και του επιστηθίου μαθητού Του, φιλοστόργου κηδεμόνος της ταπεινής μας διακονίας, Ιωάννου του Θεολόγου.
Ευχόμεθα, λοιπόν, ολοψύχως, η παντοδύναμη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τις πολυδύναμες μεσιτείες της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης – της Μητρός του ηγαπημένου – τις σωστικές πρεσβείες του ηγαπημένου και επιστηθίου μαθητού του Κυρίου μας, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και πάντων των αγίων, να είναι μετά πάντων των αγαπώντων την ευπρέπειαν του Οίκου Του. Αμήν!».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε δικαίως τον προϊστάμενο του ιερού Ναού, π. Χριστόδουλο Καμπερίδη και τους καλούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, τους φιλοτίμως αναλαβόντες και επιτυχώς διεξελθόντες το δύσκολο αλλά ευλογημένο έργο της αισίας ολοκληρώσεως και του συνεχούς εσωτερικού και εξωτερικού ευπρεπισμού του ιερού παρεκκλησίου.
Ευχαρίστησε δε τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό, ο οποίος στηρίζει πάντοτε από το υστέρημά του τα έργα ευπρεπείας του Οίκου του Θεού και ιδιαιτέρως τον μεγάλο ευεργέτη του Ναού, κ. Αθ. Μαρτίνο για την αρχοντική και λίαν συγκινητική του χορηγία στα έργα αποκαταστάσεως του ιστορικού αυτού Ναού των Σερρών.
Στο τέλος της θ. Λειτουργίας, σε ανάμνηση διηνεκή και αγαθή ενθύμηση της μεγάλης ημέρας του εγκαινισμού, απεκαλύφθη υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η εντετοιχισμένη πλησίον της κεντρικής πύλης του ιερού παρεκκλησίου, καλλιμάρμαρη, μνημειακή πλάκα, φέρουσα την επ’ αυτής λελαξευμένη σχετική αναθηματική επιγραφή και διενεμήθη σε όλους η ευλογία των Εγκαινίων.