, , ,

22 Σεπτεμβρίου, 2021

Press Room

21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ: Ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στον Δήμο Σερρών


Η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ασθενείς με άνοια, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Ο Δήμος Σερρών αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ιατρικού/κοινωνικού αυτού προβλήματος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας»,  που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σερρών προχωρά στην ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, με στόχο την υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα μνήμης και άνοιας καθώς και των φροντιστών τους και τη δημιουργία μία κοινότητας φιλικής προς την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2021 κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 κατόπιν ραντεβού, στο κληροδότημα Αποστολίδη στην οδό Κ. Καραμανλή 94.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων θα έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας του Δήμου που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στα Ιατρεία Μνήμης Αλτσχάιμερ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ