22 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Ζευγάρια με διαφορά ηλικίας


Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν γυναίκες και άνδρες που ψάχνουν για σύντροφο ή βρίσκονται ήδη σε μια σχέση είναι η ηλικία του συντρόφου τους και το ζήτημα της διαφοράς της ηλικίας. Γιατί όμως η ηλικία θεωρείται τόσο σημαντικός παράγοντας στην ευτυχία ενός ζευγαριού;

Καταρχήν, η χρονολογική ηλικία από μόνη της μας δίνει ορισμένες πληροφορίες για το άτομο που έχουμε απέναντί μας, χωρίς να χρειαστεί να το γνωρίσουμε σε βάθος: μπορούμε από την ηλικία του να υποθέσουμε βασικά πράγματα, όπως αν έχει τελειώσει με διάφορες υποχρεώσεις (π.χ. σπουδές ή στρατό, αν είναι άνδρας) σε τι φάση επαγγελματικής αποκατάστασης βρίσκεται, αν είναι πιθανό να επιδιώκει μια μόνιμη σχέση με σκοπό το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, πώς είναι η υγεία του ή η γονιμότητά του (κυρίως για γυναίκες) και άλλα παρόμοια ζητήματα.

Από την άλλη, όμως, η χρονολογική ηλικία πολλές φορές αποτελεί και μια ένδειξη -δυστυχώς όμως όχι αλάνθαστη!- για την ωριμότητα του συγκεκριμένου ατόμου. Έτσι, πολλές φορές ξεκινώντας μια νέα σχέση με ένα μεγαλύτερο άτομο, κανείς θεωρεί ότι πρόκειται για πιο ώριμο και συνειδητοποιημένο άτομο που θα προκαλέσει λιγότερες δυσκολίες και προβλήματα στη σχέση, κάτι που δυστυχώς δεν είναι πάντα αληθινό.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε και τη σημασία του κοινωνικού περίγυρου, ο οποίος έχει τον τρόπο να ασκήσει έντονη πίεση και σε πολλές περιπτώσεις να επιβάλει τη γνώμη του όταν το ζευγάρι έχει διαφορά ηλικίας.

Γυναίκες σε σχέσεις με άνδρες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας

Γιατί μία γυναίκα επιλέγει για σύντροφό της έναν άνδρα πολύ μεγαλύτερό της, που θα μπορούσε να είναι ηλικιακά πατέρας της ή παππούς της;

Συχνά, η επιφανειακή απάντηση που δίνεται στο ερώτημα αυτό είναι «διότι επιθυμεί να βρει το πατρικό πρότυπο». Η αλήθεια όμως μπορεί να βρίσκεται και σε πολλά άλλα σημεία.

Πολλές φορές η γυναίκα επιθυμεί τη συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια που ένας νεότερος άνδρας δεν μπορεί να δώσει, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω άλλων αναζητήσεων, είτε επειδή είναι σε φάση της ζωής του που δε θέλει να δεσμευτεί. Έτσι, όταν μια γυναίκα επιθυμεί ένα σίγουρο λιμάνι, σε πολλές περιπτώσεις, αναζητώντας και την οικονομική σιγουριά, καταφεύγει στην αγκαλιά ενός μεγαλύτερου άνδρα.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μιας γυναίκας αλλά και προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες με νεότερους άνδρες μπορεί να την οδηγήσουν στην αγκαλιά ενός πολύ μεγαλύτερου συντρόφου. Όμως, τις περισσότερες φορές οι νέες γυναίκες δηλώνουν γοητευμένες από την προσωπικότητα, τα επιτεύγματα και το στυλ του μεγαλύτερου άνδρα. Καθώς λοιπόν αυτός κολακεύει τον εγωισμό της γυναίκας, αυτή αισθάνεται την ανάγκη να μείνει δίπλα στον άνθρωπο που της παρέχει ζωτική ψυχολογική τόνωση.

Άνδρες σε σχέσεις με γυναίκες πολύ μικρότερης ηλικίας

Πολλές φορές καλύτερη επιβεβαίωση για το «εγώ» ενός άνδρα που βλέπει τα χρόνια να περνάνε κι αισθάνεται ότι παροπλίζεται και ότι σύντομα θα περάσει στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία» είναι να βρεθεί σε ερωτική σχέση με μια γυναίκα πολύ μικρότερή του.

Με αυτό τον τρόπο «ρουφάει» από τα νιάτα της, παίρνει από τη ζωντάνιά της κι έχει την επιβεβαίωση ότι και ο ίδιος αξίζει, είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός νεότερου ατόμου σαν να είναι και ο ίδιος νέος.

Η νέα γυναίκα λειτουργεί λοιπόν σαν τονωτική ένεση ζωντάνιας στον μεγαλύτερης ηλικίας άνδρα, ο οποίος επίσης μπορεί να επιθυμεί να επιδεικνύει τη σύζυγο ή φιλενάδα-τρόπαιο, σαν ένα τρόπο προβολής του ανδρισμού του.

Άνδρες σε σχέσεις με γυναίκες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας

Υπάρχει μια μερίδα ανδρών, η οποία ομολογουμένως αυξάνεται διαρκώς, που προτιμά να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση με μια γυναίκα πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία.

Μέχρι πρόσφατα, οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές ανδρών και γυναικών (π.χ. ο μεγαλύτερος άνδρας είχε αποκατασταθεί κοινωνικά κι επαγγελματικά, ενώ η γυναίκα δεν εργαζόταν και περίμενε να καταξιωθεί μέσα από το γάμο) δεν ευνοούσαν σχέσεις μικρότερου άνδρα με μεγαλύτερη γυναίκα, γιατί ήταν κάτι ανέφικτο σε προηγούμενες κοινωνικές δομές.

Σήμερα όμως, που οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται, που έχουν αναπτύξει την προσωπικότητά τους και δεν περιμένουν την καταξίωσή τους αποκλειστικά μέσα από το γάμο, είναι συχνό το φαινόμενο όπου ένας μικρότερος ηλικιακά άνδρας ερωτεύεται και συνάπτει σχέση με μια πολύ μεγαλύτερή του γυναίκα.

Η συγκεκριμένη επιλογή συχνά δείχνει ότι αυτός ο άνδρας ψάχνει ένα πρότυπο γυναίκας το οποίο θέλει να θαυμάζει. Χωρίς να σημαίνει ότι ο άνδρας αυτός έχει τάσεις υποταγής, ίσως οι ψυχολογικές του ανάγκες να είναι τέτοιες ώστε να θέλει μια γυναίκα που να μπορεί να λειτουργεί και ως ψυχολογικό στήριγμα.

Γυναίκες σε σχέσεις με άνδρες πολύ μικρότερης ηλικίας

Γιατί όμως μια γυναίκα επιλέγει έναν άνδρα πολύ μικρότερό της; Σε πολλές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει για πρακτικούς λόγους: αν ο άνδρας δείχνει μεγαλύτερος από την ηλικία του και η γυναίκα μικρότερη από τη δική της και γεννηθεί έλξη κι έρωτας, η ηλικιακή διαφορά αποκαλύπτεται αργότερα και δεν έχει σημασία μπροστά στη χημεία του ζευγαριού.

Άλλες φορές, όμως, ο λόγος είναι ότι μέσα της η μεγαλύτερη γυναίκα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν θέλει πράγματι να δεσμευτεί ή αν υποκύπτει σε κάποια οικογενειακή ή κοινωνική πίεση. Έτσι, ασυνείδητα κάνει μια «κακή» επιλογή, με την έννοια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα κοινωνικά αποδεκτό με αποτέλεσμα να «γλιτώσει» αυτό που φοβάται, δηλαδή τη δέσμευση.

Υπάρχει επίσης μια μερίδα γυναικών που έχουν ταλαιπωρηθεί συναισθηματικά και ψάχνουν ένα «παιχνίδι» ή κάτι πιο ανάλαφρο, το οποίο βρίσκουν σε μια σχέση ευχαρίστησης με έναν νεότερό τους άνδρα. Και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη μερίδα γυναικών που, για λόγους χαμηλής αυτοεκτίμησης και επιβεβαίωσης, ψάχνουν να βρουν έναν άντρα νεότερό τους, για να αισθανθούν θελκτικές και ελκυστικές.

Μπορούν να επιβιώσουν στο χρόνο ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας;

Η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται από το ζευγάρι! Αυτό που καθορίζει την επιτυχημένη συμβίωση του ζευγαριού δεν είναι προφανώς η ηλικία τους, αλλά άλλοι, πολύ σημαντικότεροι παράγοντες.

Έτσι, ένα ζευγάρι με ή χωρίς διαφορά ηλικίας- θα πρέπει να εξετάσει διάφορες παραμέτρους σχετικά με το σύντροφό του: έχουμε καλή επικοινωνία; Έχουμε καλή σεξουαλική ζωή; Υπάρχει συντροφικότητα; Υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια; Νιώθω ότι ο/ η σύντροφός μου με καλύπτει σε πολλούς τομείς; Έχουμε κοινές αξίες και πιστεύω; Έχουμε κοινές παρέες και κοινά ενδιαφέροντα; Σέβεται ο ένας την ελευθερία του άλλου; Πώς φανταζόμαστε την κοινή μας ζωή και το μέλλον;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ πιο σημαντικές από τον ηλικιακό παράγοντα και αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για να συζητηθεί το αν μια σχέση μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία

Από τη Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (varvogli@otenet.gr)