29 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Υπάρχει τελικά ζωή στον πλανήτη Αρη; – Το νέο εύρημα επιστημόνων από τον Kόκκινο Πλανήτη


Ανακάλυψη επιστημόνων φέρνει νέα δεδομένα για το κατά πόσον μπορούν να αναπτυχθούν οργανισμοί στον πλανήτη Αρη. Το εύρημα αφορά ένα δίκτυο από λίμνες με αλάτι κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του Κόκκινου Πλανήτη.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χθες, Δευτέρα, επιστήμονες από την Ιταλία, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη μιας μεγάλης υπόγειας λίμνης στον Άρη.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η λίμνη που εντόπισαν στο υπέδαφος του Άρη είναι διαμέτρου 20 έως 30 χλμ. και βρίσκεται περίπου 1,5χλμ. κάτω από το παγωμένο έδαφος. Οι επιστήμονες επέκτειναν τον χώρο των ερευνών τους, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημόπλοιο Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην σχετική δημοσίευση οι Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν άλλες τρεις μικρότερες λίμνες, ξεχωριστά από την αρχική μεγάλη. Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα πολλά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις θέσεις επιστημόνων ότι ο πλανήτης Αρης πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια ήταν ζεστός και υγρός όπως η Γη αλλά τελικά κατέληξε να γίνει άγονος και ξερός.

Τα ευρήματα αυξάνουν τις πιθανότητες για μικροβιακή ζωή στον πλανήτη Άρη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού πιθανότατα εμποδίζουν το νερό από το να γίνει πάγος, καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη στην επίμαχη περιοχή φτάνει τους -113 βαθμούς Κελσίου αλλά αυξάνεται στο υπέδαφος.

«Αυτές οι περιοχές με νερό είναι ενδιαφέρουσες από βιολογικής άποψης και οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή την περιοχή», καταλήγουν οι Ιταλοί επιστήμονες στην δημοσίευσή τους.

φωτιστικά inde.gr