22 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Υιοθετείστε τους 5 πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς


Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Είναι καλή πηγή καλών λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή, εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία.

Μπορείτε να τους καταναλώσετε σε καθημερινή βάση σκέτους ως σνακ, σαν γαρνιτούρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και γενικώς όπου πάει ο νους σας! Από την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών που έχετε στη διάθεσή σας, πέντε είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία:

1. Αμύγδαλα:

Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης μαγνήσιο και κάλιο, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.

2. Κάσιους:

Τα κάσιους, οι ξηροί καρποί με τη χαρακτηριστική βουτυρένια γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β6, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με μελέτες, στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης ωφέλιμα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.

3. Φιστίκια Αιγίνης:

Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.

4. Καρύδια:

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσια σε είναι επίσης πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες,  πρωτεΐνες και α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο. Η κατανάλωσή τους βοηθά στηνκαλή ψυχική και σωματική υγεία και ειδικότερα στη μακροζωία. Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 40% και από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 55%, ενώ παράλληλα μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

5. Αράπικα φιστίκια:

Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αράπικα φιστίκια είναι πλούσια σε ίνες, και περιέχουν 13 βιταμίνες και 26 μεταλλικά στοιχεία, πολλά από τα οποία λείπουν από σύγχρονα διαιτολόγια.

Προσοχή!

Αποφύγετε τα έτοιμα μείγματα ξηρών καρπών, γιατί συνήθως περιέχουν πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. Προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς ωμούς ή ψημένους, χωρίς κανένα πρόσθετο. Μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί όντας ενεργειακά πυκνές τροφές, παρέχουν αρκετές θερμίδες, οπότε η καθημερινή σας μερίδα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.