23 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη -Συγκλονιστικές οι εικόνες της έκρηξης


Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφουν τη συνεχιζόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη, που βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, «ξύπνησε» μετά από δύο χρόνια στις 21:30 τοπική ώρα την Κυριακή εκτοξεύοντας ένα επικίνδυνο νέφος τέφρας στα 30.000 πόδια στον ουρανό. Είε προηγηθεί μια σειρά σεισμικών δονήσεων, με τις τοπικές Αρχές να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν την έκθεσή τους στα τοξικά αέρια. Ο σεισμός είχε το επίκεντρό του περίπου 14 χλμ. νότια του Φέρν Φόρεστ και εστιακό βάθος έξι χλμ.

 

Ειδικοί παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ οι Αρχές σήμαναν κόκκινο συναγερμό για την αεροπλοϊα προειδοποιώντας τους πιλότους να αποφύγουν το επικίνδυνο νέφος τέφρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του USGS μια λίμνη λάβας αυξάνει σε μέγεθος στη βάση του κρατήρα του Κιλαουέα, ενώ αναφέρθηκαν δύο ρήγματα στο βόρειο και δυτικό τοίχωμά του με αποτέλεσμα να ρέουν ποτάμια λάβας. Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η έκρηξη του ηφαιστείου, αφού τους τελευταίους δύο αιώνες κράτησαν από λιγότερο από μία μέρα μέχρι πάνω από μία δεκαετία.

χρονιά