Βρούτσης: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν βάσει της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης
Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης το πρωί της Τρίτης μετά τις πληροφορίες ότι το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του υπ. Εργασίας επιδικάζοντας αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.
Ωστόσο ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στη βάση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις επικαλούμενος το γεγονός ότι ως διάδικος στην πιλοτική αυτή δίκη δεν έχει λάβει ακόμα στα χέρια κάποια απόφαση.
«Δεν έχω στα χέρια μου δικαστική απόφαση άρα δεν ξέρω για τι κόστος μιλάμε. Δεν γνωρίζουμε αν αφορά όλους τους συνταξιούχους ή μόνο τους προσφεύγοντες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η δημοσιονομική δυνατότητα έχει δυσκολέψει πολύ» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τα αναδρομικά γιατί σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «θα καταβληθούν τα αναδρομικά που έχουν επιδικαστεί με την απόφαση του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου» τον Οκτώβριο του 2019».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγωγές έχουν υποβάλλει περίπου 250.000-300.000 συνταξιούχοι, δηλαδή ένας στους δέκα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 8.000 ευρώ με εφάπαξ καταβολή εφόσον η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.
Ωστόσο ως σενάριο στο τραπέζι παραμένει να ληφθεί πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε 3,8 δισ. – 3 δισ. καθαρά αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές υπέρ υγείας. Η επιστροφή για αυτό το διάστημα ( Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα αφορά τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καταθέσει αγωγές ,ατομικές η ομαδικές,
Η λήψη πολιτικής απόφασης αντί της εκτέλεσης της απόφασης του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να προγραμματίσει την επιστροφή των ποσών σε βάθος χρόνου προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.