10 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Βραβεύτηκαν οι μαθητές για τον διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός»


«Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» είναι το θέμα του 3ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από 400 σχολεία απ όλη τη χώρα και την ομογένεια. Τη φετινή σχολική χρονιά (2019-2020) το πρόγραμμα επεκτείνεται και στις σχολικές μονάδες της Κύπρου. Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η βράβευση των σχολείων, που διακρίθηκαν στον παραπάνω διαγωνισμό.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
«Επιδίωξή μας είναι οι μαθητές όλων τα βαθμίδων να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην ανάπτυξη της Μητέρας Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας» ανέφερε με δήλωσή του, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καραόγλου.
«Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι σχολικές δράσεις υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με τη  χρήση ελκυστικών και κατάλληλα σχεδιασμένων παιδαγωγικών εργαλείων» σημείωσε ο Προϊστάμενος της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφών Παπασταμόπουλος.
Από την πλευρά του ο Υπ. Σχολικών δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ιωάννης Πούλιος ανακοίνωσε ότι σε «συνεννόηση και σε συνεργασία και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών πάντα υπό την ομπρέλα του ΥΜΑΘ θέλουμε και θα ξεκινήσουμε φέτος να σχεδιάζουμε ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιους εκπαιδευτικούς ομίλους διδασκαλίας της ποντιακής σε ένα δίκτυο πενήντα έως εκατό σχολείων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα» εξηγώντας ότι «στα σχολεία οι μαθητές, προαιρετικά θα διδάσκονται Σάββατο πρωί ή απόγευμα στη διάρκεια ενός δίωρου την ποντιακή διάλεκτο»