«Τρέχουν» οι νέες αντικειμενικές αξίες -Με τις αναθεωρημένες Τιμές Ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2021
Με νέα υπουργική Απόφαση καλούνται οι εκτιμητές να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους ως τις 5 Οκτωβρίου κι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το «σκανάρισμα» από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή για το «φιλτράρισμα» ακραίων διαφορών. Το πιο δύσκολο μέρος είναι, φυσικά, η προσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών στο καλούπι του ΕΝΦΙΑ, με δεδομένο ότι ο φόρος του 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες Τιμές Ζώνης.
Συγκεκριμένα, οι τελικές εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε ασκήσεις τροποποίησης συντελεστών και κλιμακίων του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις. Τουναντίον, από την υπαγωγή περίπου 3.500 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8-10% μεσοσταθμικά.
Η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης σε 16 περιοχές, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν ήταν απλώς το… ζέσταμα των μηχανών, καθώς στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων βρίσκεται το μυστικό των νέων αντικειμενικών αξιών. Ποιό ήταν το κοινό σημείο όλων των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ; Λίγο ως πολύ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν δουλειά του… ποδαριού. Αυτό θα αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης σε όλη την Επικράτεια θα ακολουθήσει αυστηρή μεθοδολογία με τριπλό «φίλτρο» από Επιτροπές, καθώς το ΣτΕ έχει δικαιώσει τις σχετικές προσφυγές, «πατώντας» στα ελλιπή στοιχεία και στην ανεπαρκή αιτιολόγηση αυξήσεων που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.
Το «κλειδί» ήταν και παραμένει η ενσωμάτωση περίπου 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- κυρίως νησιωτικές ζώνες- καθώς στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. Ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την «επικίνδυνη» αποστολή, έχει ήδη συγκεντρώσει δεδομένα από το Κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα οποία αφορούν σε 2.900 από τις 3.500 Ζώνες, που προτίθεται να εντάξει το υπουργείο Οικονομικών στο αντικειμενικό σύστημα. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αξιών σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες κατά κύριο λόγο απέχουν… έτη φωτός από τις εμπορικές τιμές αλλά κι από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες Ζώνες.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η άνοδος των αξιών σε όλες αυτές τις περιοχές δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς σε ορεινά χωριά παρατηρείται η ίδια στρέβλωση αλλά από την… ανάποδη. Κοινώς, οι τιμές, με τις οποίες υπολογίζει η εφορία τις αξίες των ακινήτων, είναι «δανεισμένες» από κοντινά, μεν, αλλά πιο πλούσια χωριά, με αποτέλεσμα άδικες επιβαρύνσεις. Δεν είναι, πάντως, μυστικό ότι η… περιπέτεια της ένταξης περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα αφορά κυρίως σε παραθαλάσσιες ζώνες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπου σήμερα οι φόροι ακινήτων είναι μάλλον… συμβολικοί.
Το βασικό σενάριο εργασίας προβλέπει ότι με την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης με το… χειροκίνητο σύστημα, δηλαδή τις αυτοψίες, την επεξεργασία συγκριτικών στοιχείων και την κάλυψη «κενών» από την έλλειψη επαρκών αγοραπωλησιών με μοντέλα προσομοίωσης, θα κλείσει η Α’ Φάση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με την πλήρη ψηφιοποίηση των δεδομένων ακινήτων (e-πολεοδομία, e- κτηματολόγιο), η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης θα γίνεται αυτοματοποιημένα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον υπολογισμό των φόρων επί των ακινήτων. Αυτή η Β’ Φάση προγραμματίζεται να είναι λειτουργική το 2022…