22 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Τραπεζικά δάνεια: Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την χορήγησή τους


Πιο χαλαρά φαίνεται πως θα είναι από εδώ και πέρα τα κριτήρια για την χορήγηση τραπεζικού δανείου, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσουν την λιγότερο “σφιχτή” πολιτική που είχαν τους τελευταίους 3 μήνες.

Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνουν ανακούφιση στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι φοβούνται τη μείωση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τους φόβους για ύφεση να αυξάνονται, η ΕΚΤ ανακοίνωσε εκτεταμένα μέτρα στήριξης, ελπίζοντας ότι με τις ακόμη φθηνότερες πιστώσεις της οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία, ακόμη και σε μία περίοδο αναιμικής ανάπτυξης.

Οι πιστωτικοί κανόνες ή τα εσωτερικά κριτήρια των τραπεζών για χορηγήσεις δανείων χαλάρωσαν για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αναμενόταν να μη μεταβληθούν, αναφέρει η έρευνα της ΕΚΤ που λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις της. «Για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες θα παραμείνουν αμετάβλητοι για όλες τις κατηγορίες δανείων», αναφέρει η έρευνα που έγινε σε 144 τράπεζες.

Αν και οι υπεύθυνοι των τραπεζών διαμαρτύρονται συχνά ότι τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αποτελούν εμπόδιο στην αύξηση των δανείων, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων συνέχισε να συμβάλει στην αύξηση του όγκου των δανείων και στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Όσον αφορά τη ζήτηση δανείων, οι τράπεζες βλέπουν μία αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ αναμένουν ότι η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα παραμείνει σταθερή.