9 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Τούμπα Σερρών: Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο – Ζημιές στο 99% των κτιρίων σε ένα τέταρτο


Ένα δεκαπεντάλεπτο έντονων καιρικών φαινομένων ήταν αρκετό ώστε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Τούμπας του δήμου Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες, οι οποίοι μάλιστα δοκιμάζονται για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μήνα από φυσικές καταστροφές.

«Το 99% των κτιρίων της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις στέγες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τούμπας, Κωνσταντίνος Στεφανούδης, ο οποίος αναφερόμενος σε συγκεκριμένα προβλήματα που προκάλεσε το φαινόμενο στην περιοχή, συμπλήρωσε ότι «μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι σκεπές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου, τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά. Δέντρα έπεσαν επίσης πάνω στην εκκλησία της κοινότητας, ενώ όσα πεύκα ήταν μέσα στο χωριό ξεριζώθηκαν όλα. Είναι μεγάλες οι ζημιές που έχουμε υποστεί».

Σέρρες καταστροφές από ανεμοστρόβιλο

Αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα που η περιοχή πλήττεται από καιρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης. «Είχαν προηγηθεί οι μεγάλες βροχοπτώσεις στις 4 και στις 12 Ιανουαρίου, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και απεγκλωβισμούς, διασώσεις και ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό και ο χθεσινός ανεμοστρόβιλος δεν ήταν τόσο ζημιογόνος για τους αγρότες. Επειδή δεν είχε τίποτα πλέον να καταστρέψει» προσθέτει ο κ. Στεφανούδης.
Σέρρες καταστροφές από ανεμοστρόβιλο
Από χθες στις 16.30 το απόγευμα, οπότε και εκδηλώθηκε το φαινόμενο τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις στέγες δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών κατοικιών, καθώς «την Παρασκευή περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού με έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Ήδη το ρεύμα αποκαταστάθηκε στις 12 χθες το βράδυ από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ενώ σήμερα γίνονται επιδιορθώσεις στις σκεπές των σχολείων και των κατοικιών. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι» εξηγεί ο GRTimes ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τούμπας Σερρών.

Σέρρες καταστροφές από ανεμοστρόβιλο

Όσο για την ένταση του φαινομένου; Η μαρτυρία του Κ. Στεφανούδη είναι αποκαλυπτική: «Κράτησε μόλις 15 λεπτά, αλλά ήταν ένα τέταρτο που δεν έχουμε ξαναζήσει όσα χρόνια είμαστε στο χωριό. Ολόκληρες κατασκευές τις σήκωσε και τις πέταξε σαν χάρτινες πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Σκεπές από λαμαρίνα και από κεραμίδια βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, δέντρα ξεριζώθηκαν και μαντρότοιχοι έπεσαν».