8 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Το ΥΠΕΞ απαντά στην επίθεση της Τουρκίας: Σταματήστε τις προκλήσεις, εκτίθεστε


Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση απάντησε στη νέα επίθεση της Τουρκίας, που αυτή τη φορά καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει την Αγκυρα σε αυτό τον δρόμο.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση», επισήμανε ακόμη ο κ. Γεννηματάς, απαντώντας στην Τουρκία.

Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αντιλαμβανόμενη ότι η καλή γειτονία θα ωφελήσει και την ίδια.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε τα εξής απαντώντας στην Τουρκία:

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Η επίθεση της Τουρκίας στον Μητσοτάκη

Είχε προηγηθεί δήλωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην προκλητική τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας». Μάλιστα, η Αγκυρα σημειώνει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο» και εγκαλεί την Ελλάδα γιατί δεν κατέβαλε αποζημιώσεις «για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου».

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε:

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας.

Αν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών χωρών, διέπραξε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία, όπως έκανε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, που υπέδειξε υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αγωνιστή κατά του κατοχικού ελληνικού στρατού, να αφήσει στην άκρη την ουτοπική ιδεολογία και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας».