18 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Το σχέδιο για τη μείωση 5% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις


Τη φόρμουλα για την επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου η οποία βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που εξόφλησαν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και έχουν πληρώσει δηλαδή ολόκληρο το ποσό την προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

Αντίθετα, τα πράγματα είναι ευκολότερα για τις επιχειρήσεις που εξοφλούν σε μηνιαίες δόσεις το φετινό εκκαθαριστικό. Το Δεκέμβριο με τη τελευταία δόση θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν θα είναι μικρότερο.

Με το που έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει «μέρισμα» 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας το 5% της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, στην Καραγιώργη Σερβίας άρχισαν να καταστρώνουν το σχέδιο υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου. Ειδικότερα εξετάζονται τα εξής:

  • Επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει το φόρο εφάπαξ. Μετά την επανεκκαθάριση που θα γίνει θα  πιστωθεί στον λογαριασμό τους το ποσό της έκπτωσης. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να  συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές της επιχείρησης όπως για παράδειγμα με τον ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος του επόμενου έτους.
  • Επιχειρήσεις έχουν εντάξει το φετινό φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων: Η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου θα μειώσει  το ποσό της συνολικής οφειλής τους και κατά συνέπεια θα κουρευτεί η μηνιαία δόση της ρύθμισης.
  • Επιχειρήσεις που εξοφλούν το φόρο σε μηνιαίες δόσεις: Η τελευταία δόση που θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι μειωμένη. Θα έχει αφαιρεθεί από το φόρο το 5% της προκαταβολής φόρου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την προκαταβολή φόρου δίνει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται και το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα με την πληρωμή 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις φέτος  γίνεται μεταφορά δημοσιονομικού χώρου. Από τη στιγμή που ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (στα κέρδη του 2019) μειώνεται από το 28% στο 24%, το Δημόσιο  θα έπρεπε να επιστρέψει το 2020 στις επιχειρήσεις τον επιπλέον φόρο που θα είχαν προκαταβάλει φέτος με το εκκαθαριστικού τους.

Με δεδομένο ότι τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν το 2019 με συντελεστή 29%, οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν και με προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος δηλαδή για το 2020 η οποία επιβάλλεται  στο 100% του φόρου ο οποίος υπολογίστηκε με συντελεστή 29%.

Ωστόσο τα κέρδη του 2019 θα φορολογηθούν το 2020 με συντελεστή 24%. Επειδή όμως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε με 29% θα έπρεπε το Δημόσιο να επιστρέψει φόρους στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως μεγαλύτερη πίεση στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Το υπερπλεόνασμα, όμως, στον τρέχοντα προϋπολογισμό τη διευκολύνει στο να επιστρέψει φέτος στις επιχειρήσεις τα σχετικά ποσά ή τμήμα αυτών.