29 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Το “plan B” της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – Αποσυμφόρηση των νησιών με νέες δομές και στις 13 περιφέρειες


Παραπάνω από 13 νέες δομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, με ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα, όπως αποφασίστηκε χθες το μεσημέρι, μετά από ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και των περιφερειαρχών της χώρας.

Οι ροές των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γεγονός που δημιουργεί εμφανές πρόβλημα κυρίως στα ελληνικά νησιά. Από τις δώδεκα προχθές το βράδυ μέχρι τις επτά χθες το πρωί έφτασαν στο Νότιο Αιγαίο 150 άτομα, ενώ τις τελευταίες μέρες 289 στο Βόρειο Αιγαίο.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τους περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, με 500 έως 1.000 πρόσφυγες σε κάθε περιφέρεια.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά, μέσω των προγραμμάτων ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ΕΣΤΙΑ 2 της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλεψη για μετακίνηση ατόμων σε περιοχές όπου ήδη μένουν συγγενικά τους πρόσωπα.