4 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη: Πρωτόγνωρες εικόνες, εντατικοί οι έλεγχοι της Αστυνομίας


Σε σκληρό lockdown βρίσκεται από την Τρίτη η Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη πέρασε στο «γκρι» επίπεδο του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας για τον κορωνοϊό, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Οι δειγματοληψίες από τα λύματα της Θεσσαλονίκης είχαν σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, με τους ειδικούς όλο το προηγούμενο διάστημα να απευθύνουν εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων. Ωστόσο η διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό δεν κατάφερε να περιοριστεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επιβολή καθολικού lockdown στην πρωτεύουσα.

Εικόνες: Ερημη πόλη η Θεσσαλονίκη μετά το νέο lockdown

Οι εικόνες που έρχονται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν θυμίζουν σε τίποτα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου η πόλη υπό φυσιολογικές συνθήκες θα προετοιμάζονταν για την περίοδο των εορτών. Πλέον εκείνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι ελάχιστοι, κυρίως εργαζόμενοι, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή με τους ελέγχους να εντείνονται καθημερινά.

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Αδειασε η Νέα Παραλία λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣΟ Λευκός Πύργος την εποχή του lockdown / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Όπως έχει κάνει γνωστό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την Τρίτη ισχύει ο 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις, με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05:00-21:00 και 21:00-05:00), όπου οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν μόνο με τη χρήση SMS.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6].
Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παραπάνω αιτιολογίες.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν ως απάντηση το εξής: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, πρέπει να επιδεικνύουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα. Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας.

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Αστυνομικοί έλεγχοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη…

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ισχυρή αστυνομικοί παρουσία στο κέντρο της πόλης.

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το lockdown ερήμωσε τη Θεσσαλονίκη

Αδειασαν οι πλατείες στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ