15 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Το φουτουριστικό παρατηρητήριο θαλάσσιας ζωής στην Αυστραλία -Δύο χιλιόμετρα από τις ακτές, μοιάζει με φάλαινα που αναδύεται από το νερό


Ένα θαλάσσιο παρατηρητήριο που θυμίζει πελώρια φάλαινα η οποία αναδύεται από το νερό θα είναι σύντομα έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες στην ακτή του κόλπου Γεωγραφίας στη δυτική Αυστραλία.

Σχεδιασμένο από το λονδρέζικο αρχιτεκτονικό στούντιο Baca, το Αυστραλιανό υποθαλάσσιο κέντρο AUDC αναμένεται να στοιχίσει 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο φυσικό υποθαλάσσιο παρατηρητήριο της Αυστραλίας.

Το εντυπωσιακό κτίριο στις ακτές της Αυστραλίας

Μόλις δύο ώρες νότια του Περθ, το εντυπωσιακό κτίριο θα χτιστεί στα δύο χιλιόμετρα από την ακτή, αντικαθιστώντας ένα άλλο υφιστάμενο κτίριο. Το φαντασμαγορικό κτίσμα που προσομοιάζει με φάλαινα που αναδύεται από το νερό, επιλέχτηκε έπειτα από ψηφοφορία του κοινού.

Το εντυπωσιακό παρατηρητήριο σε σχήμα φάλαινας

Το εντυπωσιακό παρατηρητήριο σε σχήμα φάλαινας / Baca Architects

Οι διαδικασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα της χρονιάς με το παρατηρητήριο να ανοίγει, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο του 2022. Όταν το κτήριο σε μορφή κήτους ανοίξει τις πύλες του, θα μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους από 900.000 επισκέπτες το χρόνο.
Η απίθανη εμπειρία της υποθαλάσσιας αίθουσαςΗ απίθανη εμπειρία της υποθαλάσσιας αίθουσας / Baca Architects
Στόχος του κέντρου είναι να καταστεί το μεγαλύτερο παρατηρητήριο θαλάσσιας ζωής, περιλαμβάνοντας εντυπωσιακούς χώρους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ των οποίων και ένα μοναδικής αισθητικής εστιατόριο.

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να κατέβει στο επίπεδο του παρατηρητηρίου, περνώντας από μια γκαλερί τέχνης και χώρους εκθέσεων με τεράστια τζάμια σε όλη την υποθαλάσσια διαδρομή προκειμένου να παρατηρούν τα γαλαζοπράσινα νερά γύρω τους.

Το παρατηρητήριο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την ακτή

Το παρατηρητήριο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την ακτή / Baca Architects

Πώς θα κατασκευαστεί το περίτεχνο κτίριο μέσα στο νερό

Κατασκευασμένο κατά κύριο λόγο από σκυρόδεμα, το εντυπωσιακό κτίριο σε σχήμα φάλαινας θα χτιστεί σε παρακείμενο ναυπηγείο, πριν μεταφερθεί «αυτούσιο» στο σημείο όπου θα ποντιστεί λίγα χιλιόμετρα από την ακτή.

Το λόμπι πριν ξεκινήσει η κατάβαση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το λόμπι πριν ξεκινήσει η κατάβαση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας / Baca Architects

«Πρόκειται για ό, τι πιο πρωτότυπο έχει υπάρξει, αφού οι άνθρωποι θα είναι εντός της δεξαμενής και τα ψάρια θα τους παρατηρούν μέσα σε αυτή. Προσθέτοντας την εμπειρία του φαγητού κάτω από το νερό, των γλυπτών εκθεμάτων και άλλων δραστηριοτήτων, αυτό το πρότζεκτ θα τονώσει την εμπειρία» αναφέρει ο πρόεδρος του ιδρύματος Busselton Jetty που διαχειρίζεται το φυσικό περιβάλλον.

Βίντεο: Η τρισδιάστατη απεικόνιση του παρατηρητηρίου στην Αυστραλία

Πριν από έναν χρόνο, το κέντρο είχε παρουσιάσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του παρατηρητηρίου, όταν θα είναι έτοιμο για επίσκεψη.