,

20 Αυγούστου, 2021

Press Room

Το «ευχαριστώ» του Γιώργου Πατούλη και του Παναγιώτη Νίκα στη Φωτεινή Αραμπατζή για τα άμεσα αντανακλαστικά αποστολής ζωοτροφών στους πυρόπληκτους


Παραδόθηκαν εκατοντάδες τόνοι ζωωτροφών για τα παραγωγικά ζώα

 

Τις ευχαριστίες τους προς το πρόσωπο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή εκφράζουν Τοπική Αυτοδιοίκηση και κτηνοτρόφοι από τις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς η αρμόδια για την κτηνοτροφία Υφυπουργός, βρέθηκε έμπρακτα στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, που προέκυψαν σε ζωοτροφές των παραγωγικών ζώων.

Ήδη, από την ώρα που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, η κ. Αραμπατζή συντόνισε την οργανωμένη κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), για την άμεση αποστολή ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές. Στόχος, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες μέχρις ότου –σε λίγα 24ωρα, όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση- οι πληγέντες εισπράξουν την «πρώτη αρωγή», μέσα από την υποβολή των αιτημάτων αποζημίωσης, που ξεκίνησε, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.(arogi.gov.gr).

Για τη διανομή 13 τόνων ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Ανατολικής Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Αττική μας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, μόνη μας προτεραιότητα είναι η στήριξη των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αττικής μας και των κτηνοτρόφων μας που δοκιμάζονται. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή για την ουσιαστική συμβολή της σ΄ αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία καθώς και την εταιρεία “ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕ” του ομίλου “ΔΩΔΩΝΗ” για την προσφορά των ζωοτροφών. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως μόνος τρόπος για να βγαίνουμε πιο δυνατοί από τις δοκιμασίες είναι η αλληλεγγύη. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος του. Θα είμαστε στο πλευρό τους».

Για την άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών σε ζωοτροφές και την συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ έκαναν λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, εξαίροντας την πρωτοβουλία της Υφυπουργού να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τις ευχαριστίες του προς την κ. Αραμπατζή εξέφρασε επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος, σημειώνοντας πως η βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους απεστάλη σε «χρόνο-μηδέν».

Όσον αφορά τις ποσότητες ζωοτροφών που παραδόθηκαν, μέχρι την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, είχαν αποσταλεί:

  • 136 τόνοι στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 110 τόνοι στην Π.Ε. Ηλείας
  • 37 τόνοι στην Π.Ε Λακωνίας
  • 50 τόνοι στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Φωκίδας και
  • 13 τόνοι στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποστολές πραγματοποιούνται με εκτίμηση αναγκών ανά σημείο αναφοράς και οι αποσταλείσες ποσότητες καλύπτουν τη σίτιση όλου του ζωικού κεφαλαίου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις καταγραφές όλου του παραγωγικού ζωικού κεφαλαίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) πριν τις πυρκαγιές (χωρίς να προσμετρώνται απώλειες) και με την παραδοχή της παντελούς έλλειψης ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Πρακτικά, χάρη στη συντονισμένη και γενναία συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιτεύχθηκε μια χρονική «γέφυρα» κάλυψης των αναγκών, μέχρις ότου οι πληγέντες κτηνοτρόφοι λάβουν την πρώτη κρατική ενίσχυση.

Η ροή των παραδόσεων ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες συνεχίζεται κανονικά, ενώ τα φορτία παραλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια, με την ευθύνη στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, διανέμονται στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε σχετικά: «Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή η ηγεσία του Υπουργείου μας, ο Ιδιωτικός Τομέας, συντασσόμαστε και συνεργούμε με όλα τα μέσα έχοντας στόχο την ταχύτατη και οργανωμένη υποστήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων και, εν προκειμένω, των παραγωγών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Υπουργείου, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις-μέλη του και γενικότερα όλους, όσοι έσπευσαν με εμπιστοσύνη ν’ ανταποκριθούν στο οργανωμένο κάλεσμά μας για την άμεση αποστολή ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές, ξεκίνησε η ανακούφιση των πληγέντων μέσα από την “κρατική αρωγή” ενώ προτεραιότητά μας παραμένει η ευζωία των ζώων».