15 Φεβρουαρίου, 2020

Press Room

Το “Χρυσόμαλλο Δέρας” των Βαλκανίων, με Ελλάδα – ΗΠΑ σε ηγετικό ρόλο (Φωτογραφίες)


Ολοκληρώθηκε χθες, με εντυπωσιακές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, η τελική φάση της άσκησης “Χρυσόμαλλο Δέρας”.

Είναι η άσκηση τύπου invitex, που όχι άδικα είχε χαρακτηριστεί ως ο “Ηνίοχος” του Στρατού Ξηράς, αναφέρει το enikos.gr.

Οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise) σχεδιάζονται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

“Γέφυρα Συνεργασίας”

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση και Διοικητής της 1ης Στρατιάς και Γ´Σώματος, Κωνσταντίνο Κούτρα.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνάμεις αποτροπής, ασφάλειας, συνεργασίας και είναι δυνάμεις ειρήνης τελικά, γιατί αυτό επιδιώκουμε. Από την άλλη πλευρά, να είστε βέβαιοι ότι εάν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδος», ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε συνεργασίες και συμμαχίες και σήμερα είδαμε μια άσκηση μεταξύ φίλων και συμμάχων χωρών, η οποία εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά για όλη την περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του έθνους και μαζί με τους συμμάχους μας προσπαθούμε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της περιφέρειας και της περιοχής μας και προς τα Βαλκάνια και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι μια εύκολη περιοχή, είναι δύσκολη περιοχή. Η Ελλάδα όμως, παρόλα αυτά, παραμένει μια νησίδα ασφάλειας και προσπαθούμε, μέσω των συνεργείων και των συνεργασιών που κάνουμε, να εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους γύρω λαούς» κατέληξε ο κος Φλώρος.

Καταιγισμός πυρών

Η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής του Ασκού Προφήτη, στο Κιλκίς. Εκεί, για πρώτη φορά, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Σκόπια συνεργάστηκαν σε μία άσκηση με πολλαπλά σενάρια, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων και την κοινή αμυντική πορεία. Γι᾽αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στην ομιλία του στον ρόλο – γέφυρα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η χώρα μας.

Στο πρώτο σενάριο της άσκησης, οι συμμαχικές δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν σε συνοριακή γραμμή όπου μαίνονταν πολεμικές συγκρούσεις. Άτακτες εχθρικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί σε καταυλισμό όπου ζούσαν πολίτες εκτοπισμένοι. Οι συμμαχοι άπλωσαν μία ομπρέλα προστασίας και αντιμετώπισαν σενάρια ανάσχεσης επίθεσης σε σε υποσταθμό καυσίμου, υπεράσπιση κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από επιθέσεις, έλεγχος των ροών ενώ ταυτόχρονα ήρθαν αντιμέτωποι με περιπτώσεις περιστατικών βίας και κατάσβεση πυρκαγιάς από πυρά στο χώρο του καταυλισμού. Ο συντονισμός των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των απειλών και ταυτόχρονα την διαχείριση των έκτακτων συνθηκών, κατέδειξε και την σημασία της άσκησης, αφού είναι η πρώτη φορά που όλοι αυτοί οι Στρατοί συνεργάζονται μεταξύ τους.

Στο δεύτερο σενάριο, έγινε αντεπίθεση των συμμάχων κατά των εχθρικών δυνάμεων, με τα ελικόπτερα Apache να προσβάλουν από αέρος στόχους προσφέροντας την απαραίτητη κάλυψη ενώ επίγειες δυνάμεις πραγματοποιούσαν βολές με πυροβόλα και όλμους. Δυνάμεις που μεταφέρθηκαν με θωρακισμένα Μ1117 (όμοια με αυτά που ο ελληνικός Στρατός έχει ζητήσει να λάβει 1.200 οχήματα δωρεάν από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ) και με Chinook, πραγματοποίησαν σε συνδυασμό με το πεζικό κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το σπάσιμο κάθε γραμμής του αντιπάλου. Εντυπωσίασαν Έλληνες και Αμερικανοί που έπεσαν από τα Chinook με την μέθοδο Fast Rope.

Τον συντονισμό είχε το Γ’ΣΣ, με τη συνεργασία τμημάτων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.