23 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Την Παρασκευή ο ΕΝΦΙΑ: Πώς υπολογίζεται ο φετινός φόρος, πώς εκτυπώνεται η ταυτότητα οφειλής


Μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την Παρασκευή στο TAXISnet.

Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ επρόκειτο να αποσταλούν στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβερνητική απόφαση εξαίρεσης από τον φόρο 28 μικρών νησιών ανέτρεψε τον προγραμματισμό.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την Παρασκευή, ενώ υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν δυο δυνατότητες:

α) Να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
β) Να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, δίχως προσαύξηση για τη «χαμένη» δόση του Σεπτεμβρίου

Πώς υπολογίζεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι φέτος μικρότερες από τις περυσινές καθώς ο ο φόρος θα αποπληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις, αντί 5. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου (ή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) ενώ η τελευταία δόση καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με το 2019 για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Αλλαγές θα διαπιστώνουν μόνο όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο κατά το περασμένο έτος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που είχαν και το 2019 οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

• -30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
• -27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
• -25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
• -20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
• -10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Οι οδηγίες για την ταυτότητα οφειλής

Αντίθετα, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητα τους θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, με βάση τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος που έχει δηλωθεί στο Ε9. Εν ολίγοις, η εμφάνιση περισσότερων τετραγωνικών στο Ε9 θα οδηγήσει σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Δείτε οδηγίες για την εκτύπωση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ και της ταυτότητας οφειλής σε αυτόν τον σύνδεσμο.

φωτιστικά inde.gr