Λέγεται πώς η μουσική μπορεί να είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Παρότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδειχθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δε μένουν ασυγκίνητοι στο άκουσμά της καθώς δημιουργεί διάφορα συναισθήματα, πόσω μάλλον αν τους αρέσει αυτό που ηχεί στα αυτιά τους. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η μουσική δεν αφήνει ανεπηρέαστο το μυαλό μας. Αλλά τι είναι αυτό που του προκαλεί;
Η μουσική, σύμφωνα με έναν θαυμάσιο ορισμό των νευροεπιστημόνων , είναι η τέχνη της δημιουργίας και οργάνωσης ήχων και σιωπών που σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της μελωδίας, της αρμονίας και του ρυθμού, εμπλέκοντας παράλληλα το συναίσθημα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ας δούμε τι έχουν να πουν για τη μουσική ως αντικείμενο μελέτης.
Τι κάνει η μουσική στο μυαλό μας
Πρώτα απ’ όλα, και σύμφωνα με τον αργεντίνο νευροεπιστήμονα Robert Zatorre, η ακρόαση μουσικής ενεργοποιεί κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο σε περιοχές που ενεργοποιούνται όταν υπάρχουν ερεθίσματα επιβίωσης. Αυτά αφορούν την ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή των κινήτρων και της διάθεσης.
- Αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο
- Μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις
- Βελτιώσει τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες
- Μας κάνει πιο δυνατούς
- Ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Βοηθήσει στην αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών
- Προκαλέσει αναμνήσεις
- Βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον
Παίζει ρόλο το είδος της μουσικής;
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η κλασική μουσική αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και κάνει τους ακροατές πιο έξυπνους, το εν λόγω φαινόμενο το είχαν ονομάσει “φαινόμενο Μότσαρτ” . Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και πως η μουσική ανεξαρτήτως είδους μας κάνει καλό.