15 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κάποιον με κατάθλιψη – Πώς θα καταλάβεις ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες


Τις κοινές φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον που δίνει μάχη με το άγχος ή την κατάθλιψη αλλά και τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δικός σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αποκαλύπτει ένας γιατρός.

Ο 27χρονος Ζάκερι Ντερενιόβσκι, είναι Καναδός ομιλητής εμψύχωσης και φοιτητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με ειδίκευση στην ψυχική υγεία και δημιουργεί εκπαιδευτικά βίντεο στο TikTok γύρω από το θέμα.

Ποιες λέξεις δεν πρέπει να λέτε ποτέ σε κάποιον με κατάθλιψη

Σε ένα από τα πρόσφατα βίντεό του, ο Ζάκερι αποκάλυψε γιατί οι λέξεις όπως «όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο» και «μείνε ψύχραιμος και συνέχισε» είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία. «Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καλύτερα όταν λέτε: ‘Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό’ και πως ‘όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο’» είπε ο Ζάκερι. Άλλα σχόλια που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν τις φράσεις «Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε», «ξεπέρασέ το» και «ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές» πρόσθεσε ο φοιτητής ιατρικής.

Πώς θα καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά με έναν φίλο σας

Παράλληλα, αποκάλυψε τα πέντε σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν κάτι δεν πάει καλά με κάποιον. Όπως είπε: «Υπάρχουν πέντε σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το εάν κάποιος έχει προβλήματα με την ψυχική του υγεία». Ο γιατρός τόνισε ότι εάν λένε πως είναι πάντα «απασχολημένοι» ή δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από πράγματα, τότε σίγουρα θα πρέπει να τους τσεκάρετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Ζάκερι προσθέτει πως εάν εργάζεστε με κάποιον ή γνωρίζετε ένα άτομο που λέει ότι είναι διαρκώς «κουρασμένος», τότε αυτό είναι συχνά ένα σημάδι πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία. «Εάν περνούν ένα δύσκολο συμβάν στη ζωή τους, όπως ένα διαζύγιο ή ανεργία, αυτό μπορεί συχνά να σημαίνει πως ίσως χρειάζονται επιπλέον βοήθεια» δήλωσε ο Ζάκερι. Παρομοίως, εάν δείχνουν συναισθηματικά απομακρυσμένοι, τότε μπορεί να κρύβουν κάτι.

Τέλος, ο φοιτητής ιατρικής λέει ότι εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας βγει εκτός μιας συζήτησης ειδικά σε ένα θέμα που είναι παθιασμένος, τότε και πάλι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγνώρισαν τον εαυτό τους

Χιλιάδες άτομα που είδαν την ανάρτηση του Ζάκερι, εντυπωσιάστηκαν, με πολλούς να γράφουν «σ’ ευχαριστούμε πολύ. Το λάτρεψα» και «να τσεκάρεις πάντα αυτούς που σε προσέχουν». Ένας έγραψε: «Μερικές φορές τα σημάδια είναι αχνά. Κάποιες άλλες είναι πιο προφανή, όπως το να μην εμφανίζονται στο σχολείο ή στην δουλειά».

Ο Ζάκερι έγινε γνωστός στο TikTok και το Instagram, χάρη στα ενημερωτικά του βίντεο σχετικά με την γενική και την ψυχική υγεία. Η έμπνευσή του να γίνει ομιλητής κινητοποίησης ήρθε μετά την αποτυχία του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα βιοχημείας. Αλλά αντί να σταματήσει μετά την αποτυχία του, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του και επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.