20 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Θεσσαλονίκη: Νέες δωρεάν ξεναγήσεις υπέρ της διάσωσης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου


Περισσότερα από 300 άτομα συμμετείχαν στις δύο νέες δωρεάν ξεναγήσεις που διοργάνωσε το Σάββατο, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προκειμένου να παρακινήσει το ευρύ κοινό να συστρατευθεί υπέρ της διάσωσης των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου.

Ταυτοχρόνως, εκατοντάδες άτομα προσυπέγραψαν το ψήφισμα που έχει εκδοθεί, ενώνοντας τη φωνή τους με το αίτημα για την απολύτως συμβατή συνύπαρξη των αρχιτεκτονικών ευρημάτων και του έργου του υπόγειου σιδηρόδρομου.

Θεματικός άξονας των περιηγήσεων, τις οποίες προσέφερε αφιλοκερδώς ο επαγγελματίας ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου, ήταν η «sub terra πόλις», δηλαδή μνημεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα, αν και βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της σύγχρονης πόλης, και συσχετίζονται με το μοναδικό βυζαντινό σταυροδρόμι στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Πολίτες διαφόρων ηλικιών, συνοδεύοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά τους, συναντήθηκαν στις 10.30 π.μ. και στις 12.30 μ. στο άνω τμήμα της Αρχαίας Αγοράς. Μέσω των οδών Αγνώστου Στρατιώτου και Φιλίππου κατευθύνθηκαν στο σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας. Ακολούθως, διερχόμενοι από τα Λουτρά Παράδεισος  (Bey Hamam) και την Παναγία Χαλκέων, περπάτησαν έως το σταθμό μετρό της Βενιζέλου. Επί σχεδόν δύο ώρες κάθε φορά, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να στρέψουν την προσοχή τους σε σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που προσπερνούν στην καθημερινότητά τους, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία, όπως η υπόγεια ρωμαϊκή εξέδρα που βρίσκεται μπροστά από τα Λουτρά Παράδεισος.