Οκτώβριος 5, 2019

Press Room

Θεσσαλονίκη: 47 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους εντόπισε η τροχαία


Συνολικά σαράντα επτά φορτηγά οχήματα –τα 39 με πινακίδες χωρών του εξωτερικού και οκτώ με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας- τα οποία έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, εντοπίστηκαν στο τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου.

Η Τροχαία προχώρησε σε συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, της Μυγδονίας, τμήματος της Εγνατίας Οδού και του κάθετου άξονα προς Προμαχώνα.

Στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των συγκεκριμένων οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι από τους ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ από μελέτη των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (abs, retarder), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Τα οχήματα που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, παράλληλα κατασχέθηκαν συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.