6 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Θένια Χαραλαμπίδου: Άσκοπος ο Απολογισμός του Δημάρχου – Η γραπτή δήλωση της


Άσκοπο χαρακτηρίζει τον απολογισμό του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου, η οποία υπογραμμίζει πως : “Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι η διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών – ρουτίνας από τις υπηρεσίες του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει αναβαθμιστεί σε «έργο» της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου για το οποίο καμαρώνουν”.

Διαβάστε αναλυτικά την γραπτή δήλωση της κυρίας Χαραλαμπίδου :

Η εκδήλωση ενημέρωσης των δημοτών που διοργάνωσε η Δημοτική αρχή για τον ένα χρόνο διοίκησης του Δήμου Σερρών αποδείχθηκε πως ήταν ένας …άσκοπος απολογισμός.

Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι η διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών – ρουτίνας από τις υπηρεσίες του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει αναβαθμιστεί σε «έργο» της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου για το οποίο καμαρώνουν.

Δεν θα σχολιάσω τα υπόλοιπα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία κατά τη γνώμη μου, δεν εντάσσονται σε έναν απολογισμό, αλλά αναφέρονται στο μέλλον.

Θα σταθώ όμως σε ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Δήμαρχος, από τις πρώτες κιόλας φράσεις της ομιλίας του, παραδέχθηκε πως η υποστελέχωση του Δήμου, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού, είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως στον ένα χρόνο που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει το ουσιαστικό αυτό πρόβλημα, όταν άλλοι δήμοι, ακόμη και στην Π.Ε. Σερρών, εκμεταλλεύονται το σύστημα της κινητικότητας.

Επομένως, η αδράνεια για την υποστελέχωση του Δήμου βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, καθώς δε δόθηκε η δέουσα σημασία και προτεραιότητα ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο σύστημα της κινητικότητας.

Ο Δήμος Σερρών δεν μπορεί να συμμετέχει, ακόμη και σήμερα, στην κινητικότητα των υπαλλήλων, η οποία είναι η πιο εύκολη και άμεση λύση απόκτησης προσωπικού μέσω μετακίνησης από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Αντιθέτως, μπορεί να φύγει προσωπικό από το Δήμο μας προς άλλες υπηρεσίες, όπως έχει γίνει άλλωστε.

Ταυτόχρονα, ενώ τον τελευταίο μόνο χρόνο έχουν αποχωρίσει 18 υπάλληλοι (συνολικά 182 μετά από την ένωση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων), ο Δήμος, μετά από απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αιτήθηκε την έγκριση 12 νέων προσλήψεων μέσω του ετήσιου προγραμματισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαπιστώνει κανείς ασυνέπεια λόγων και έργων από τον Δήμαρχο, ο οποίος αναφέρθηκε μεν στην ομιλία του στη βαρύτητα που έδωσε στον πρώτο χρόνο της θητείας του για την ωρίμανση των έργων, χωρίς όμως δε, να ενισχύσει το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης – Ποιότητας και Ανταποδοτικότητας.  Ένα τμήμα, το οποίο, αν και καλείται να αναζητήσει και να δρομολογήσει ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, είναι στελεχωμένο μόνο από δύο μόνιμους υπαλλήλους!

Τελικά, μήπως η δημοτική αρχή εξωθεί τις καταστάσεις έτσι ώστε να αποτελεί αναγκαιότητα η αναζήτηση εξωτερικών συνεργατών, συμβούλων και μελετητικών γραφείων με ότι αυτό συνεπάγεται;