7 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν για Ανατολική Μεσόγειο, αγορά 18 μαχητικών Rafale και αμυντική συνεργασία


«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Στην Κορσική η συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη

Παρότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων, δεν θεωρείται ικανός ο χρόνος μέχρι την Πέμπτη για να πέσουν οι υπογραφές. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά η συνάντηση είναι πιθανότερο να διεξαχθεί στην Κορσική και όχι στο Παρίσι, όπως είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες. Το τετ α τετ θα λάβει χώρα λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος. Εκεί, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη βούληση να προχωρήσουν άμεσα στη συμφωνία, συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για να «κλειδώσει» και αργότερα, ίσως και μέσα στον μήνα, να πέσουν οι υπογραφές.

Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. για Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν, θα φτάσει στην περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «De Gaulle» και είναι ενδεχόμενη η πρωτοκόλληση στα Ηνωμένα Εθνη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Το ερώτημα είναι εάν απέναντι σε αυτές τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, με την κρίση να έχει ξεπεράσει ήδη σε διάρκεια τον έναν μήνα.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Επίσης, όπως έχει γράψει το iefimerida, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και την τόνωση της απασχόλησης.