12 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Τέλος το «πάρτι» στις φυλακές: Τι αλλάζει στα καταστήματα κράτησης


Περιοριστικά μέτρα για «ύποπτες» μεταφορές κρατουμένων στο νοσοκομείο ή στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλαγές και νέα κριτήρια στις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, ενίσχυση του συστήματος των επιθεωρητών των φυλακών και νέες διαδικασίες για τις μαζικές προσλήψεις – με σχετικές επιλογές μέσω εκπροσώπων του ΑΣΕΠ – τουλάχιστον 500-600 σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών για τα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φυλακές όλης της χώρας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Επιπλέον, αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα η δομή σωφρονιστικής μέριμνας «Επάνοδος» που μέχρι σήμερα καλύπτει 700 κρατουμένους.

Οπως αναφέρουν επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, ένας από τους κύριους σκοπούς του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν μεθοδεύσεις κρατουμένων για «ευνοϊκές» μετακινήσεις που μπορεί να διευκολύνουν σχέδια απόδρασης ή συνεργασία μελών του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο νέο λοιπόν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για να υπάρξει μεταφορά ενός κρατουμένου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν θα αρκεί μόνο η ασαφής ή και αμφιλεγόμενη γνωμάτευση παθολόγου ή γιατρού γενικών γνώσεων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Αντιθέτως, θα απαιτείται και σχετική εκτίμηση ή εισήγηση των προϊσταμένων ψυχιατρικών κλινικών σε τοπικές νοσηλευτικές μονάδες που θα εξετάζουν τους κρατουμένους. Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει πολλές προστριβές μεταξύ στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη και διευθυντών φυλακών γιατί «στέλνουν» χωρίς βάσιμη αιτιολογία έλληνες και αλλοδαπούς κρατουμένους στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου θεωρείται ότι οι συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες, καθώς εκεί μπορεί να διευκολυνθούν μεθοδεύσεις επικίνδυνων κακοποιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 27 συνολικά ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους δικηγόροι, ψυχίατροι αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι, για συμμετοχή σε κύκλωμα παραγωγής πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η… περιζήτητη μεταγωγή στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού.

Ακόμα, αντίστοιχοι περιορισμοί προβλέπονται και για τη μεταφορά κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται να υπάρχει «κλιμάκωση» των νοσηλειών αρχικά σε τοπικό κέντρο υγείας, σε κρατικό νοσοκομείο κ.ο.κ. με ειδική αναφορά ότι η παραμονή των κρατουμένων στα αναρρωτήρια των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Στόχος των εν λόγω μέτρων είναι να μπει «φρένο» στην κατάχρηση των νοσηλειών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχαν κρατούμενοι που με διάφορες μεθοδεύσεις, χρηματισμούς και άλλους τρόπους κατάφερναν να παραμένουν στις νοσηλευτικές δομές του Κορυδαλλού για… χρόνια.

Οι αγροτικές φυλακές

Ενα δεύτερο καίριο σημείο του νέου νομοσχεδίου αφορά τη μεταφορά κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές της χώρας, αφού θεωρείται ότι από αυτές είναι ευχερείς οι αποδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2016-2019 απέδρασαν περίπου 18 κρατούμενοι μόνο των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, ενώ αντίστοιχο είναι και το πλήθος των περιστατικών από τις φυλακές της Τίρυνθας.

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι στις εν λόγω φυλακές είχε μεταφερθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ένας αντεξουσιαστής ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη και ο οποίος απέδρασε από εκεί με χαρακτηριστική ευκολία τον Ιούνιο του 2019 (συνελήφθη πάνοπλος τον Ιανουάριο του 2020 στην Αγία Παρασκευή).

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, στις αγροτικές φυλακές μπορούν πλέον να μεταφερθούν άτομα που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση και έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους, καθώς και ισοβίτες, οι οποίοι ωστόσο έχουν εκτίσει «πραγματική» ποινή τουλάχιστον 12 χρόνια. Ακόμα, βασικό κριτήριο θα είναι η ορθή συμπεριφορά και η έλλειψη πειθαρχικών παραπτωμάτων των κρατουμένων που επιδιώκουν τη μεταφορά τους στις αγροτικές φυλακές, ενώ προαπαιτούμενο είναι να έχουν ήδη πάρει άδεια από τις φυλακές χωρίς… απρόοπτα.

Βελτίωση υποδομών

Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία νέας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και μιας ακόμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκειμένου να αναλάβουν έργα για τη βελτίωση των υποδομών στις φυλακές, την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας κ.λπ.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα υποβοηθήσει την ενίσχυση των συστημάτων πληροφορικής των φυλακών, ορισμένες από τις οποίες έχουν ακόμη σύστημα καρτελών για τις σχετικές καταχωρίσεις, όπως και προγραμμάτων τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης κ.λπ.

Τέλος, στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για το Ειδικό Σώμα Επιθεωρητών των φυλακών, όπου, όπως ορίζεται, προϊστάμενος θα είναι πρώην δικαστικός ή συνταξιούχος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή της ΕΛ.ΑΣ. και ο διορισμός του θα ελέγχεται και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.ς για να μην υπάρξει διασπορά του ιού.