4 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Τέλος οι ουρές για τους καρκινοπαθείς, 20 κλινικές θα δίνουν τα φάρμακά τους


Τέλος μπαίνει από αύριο στις ουρές που σχημάτιζαν οι καρκινοπαθείς στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου 20 ιδιωτικές κλινικές της Αττικής έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλαμβάνουν οι ίδιες αντί των ασθενών τους τα ογκολογικά σκευάσματα.

Οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς, την ημέρα που θα έχουν προγραμματισμένη χημειοθεραπεία, να πηγαίνουν απευθείας στην κλινική και να βρίσκουν εκεί τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν έναν υπάλληλο της κάθε κλινικής ο οποίος θα παραλαμβάνει, σε εβδομαδιαία συχνότητα, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα για όσους ογκολογικούς ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες στην εκάστοτε κλινική.

Στα έγγραφα που υπέγραψαν οι δύο πλευρές υπάρχει η δικλίδα ασφαλείας και ενός δεύτερου υπαλλήλου, ενώ οι κλινικές έχουν δεσμευτεί και για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο αυτό υλοποιείται για τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και για άλλες πόλεις.

Σημειώνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για φάρμακα καρκίνου στις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Όταν λειτουργήσει πλήρως το μέτρο για όλες τις κλινικές, εκτιμάται ότι η αναμονή στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50%.

Στόχος είναι να καλυφθούν σε επόμενο χρόνο και άλλοι ασθενείς πλην των ογκολογικών, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με αρθρίτιδα.