20 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους -Επιδότηση δανείων και εισφορών, ενοίκια και θέσεις εργασίας


Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τους επόμενους μήνες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η «βεντάλια» των νέων μέτρων στήριξης θα είναι η εξής:

  • Εντός Ιανουαρίου θα έρθει ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τη δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (30.000 έως 50.000 ευρώ) με το 90% του δανείου να είναι εγγυημένο από το Δημόσιο. Θα επωφεληθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα ορθοποδήσει.
  • Μετά τον Φεβρουάριο -ενδεχομένως τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο- θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα τρίμηνης κρατικής επιδότησης για επιχειρηματικά δάνεια. Με το πρόγραμμα αυτό θα επιδοτούνται μόνο οι τόκοι δανείων που λαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση είναι τα δάνεια να είναι εξυπηρετούμενα.
  • Προς τον Μάιο θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα». Το «Γέφυρα 2» θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια που μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων. Θα επιδοτούνται δόσεις και τόκοι. Θα προβλέπει 9μηνη επιδότηση, με ανώτατο ύψος επιδότησης 90% για τους «πράσινους», δηλαδή του συνεπείς δανειολήπτες, κλιμακωτή επιδότηση ανά τρίμηνο, ενώ θα έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια (θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία).
  • Επιδότηση επαγγελματικών ενοικίων

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

  • ενίσχυση του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας (έχουν γίνει μόνο 10.000 προσλήψεις μέχρι στιγμής)
  • νέα προγράμματα κατάρτισης
  • επιδότηση εισφορών εργαζομένων (κυρίως στην εστίαση)