26 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!


Μπορεί να σου λείπει η μεγάλη ποικιλία ζουμερών και λαχταριστών φρούτων και λαχανικών του καλοκαιριού, αλλά ακόμα υπάρχουν φθινοπωρινά φρούτα πλούσια σε βιταμίνες!

Δες τα παρακάτω εποχιακά οπωροκηπευτικά που πρέπει να προσθέσεις στην διατροφή σου, αφού όχι μόνο έχουν εξαιρετική γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Κολοκύθα

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Όλες οι ποικιλίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C, ενώ περιέχουν και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάλιο και περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν με το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Μανιτάρια

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Ο μύκητας αυτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος D και Β, ενώ περιέχει και μεγάλη ποσότητα σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού που επισκευάζει τα κατεστραμμένα κύτταρα και βοηθάει με τον θυρεοειδή.

Κουνουπίδι

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Το συγκεκριμένο λαχανικό έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του προστάτη, χάρη στην μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Επιπλέον, είναι γεμάτο φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι κάνει πιο έντονο το αίσθημα κορεσμού. Βάλ’ το στο μίξερ μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια και αντικατέστησε με αυτό το ρύζι, ή κάν’το πουρέ για να αντικαταστήσεις τον πουρέ πατάτας.

Μήλο

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Ή αλλιώς το φρούτο που είναι συνώνυμο του φθινοπώρου. Αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C. Προστατεύει τα ούλα, χαρίζει λαμπερό χαμόγελο και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Θέλεις και άλλους λόγους για να το προσθέσεις στη διατροφή σου;

Ακτινίδιο

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Το τροπικό αυτό φρούτο είναι το καλύτερο απογευματινό σνακ, αφού δεν πρόκειται ποτά να σου δημιουργήσει φούσκωμα. Περιέχει μόλις 60 θερμίδες, το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C και περισσότερο από το μισό κάλιο μιας μπανάνας.

Λωτός

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α και C, ενώ περιέχει και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Προσφέρει επίσης και μια μικρή ποσότητα μαγνησίου, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Περιέχει όμως και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αχλάδι

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Παρά την έντονα γλυκιά του γεύση, περιέχει μόνο 100 θερμίδες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Ενισχύει επίσης το αίσθημα κορεσμού χάρη σε μια διαλυτή ίνα, που περιέχει, η οποία προσελκύει νερό και γίνεται τζελ, επιβραδύνοντας την πέψη. Βοηθά όμως και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ρόδι

Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Πραγματικά αξίζει η ταλαιπωρία που απαιτεί το καθάρισμά του! Το κατακόκκινο φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Φάε ένα μπολάκι ως σνακ ή πρόσθεσέ τα πεντανόστιμα σποράκια στη σαλάτα σου.

Πόσο καιρό διατηρούν τις βιταμίνες τους τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Γνωρίζετε πόσο καιρό πρέπει να αφήνετε τα τρόφιμα σας στην κατάψυξηή πόσο καιρό διατηρούν τις βιταμίνες τους; Τι γίνεται όταν τα διατηρείτε για πολύ καιρό στο ψυγείο σας;

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν λύση στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας οι οποίοι δεν μας αφήνουν αρκετό χρόνο για ψώνια, προετοιμασία, καθάρισμα και μαγείρεμα. Προσοχή: Επικίνδυνο το κρέας που είναι καιρό στην κατάψυξη!

Διατηρούν τις βιταμίνες τους;

Κατάψυξη βιταμίνες

Αν η κατάψυξη και η διαδικασία συντήρησης γίνει με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, δεν τίθεται θέμα στέρησης θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Μάλιστα σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οκτώ φρούτων και λαχανικών, φάνηκε πως η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν εφάμιλλη με αυτή που είχαν όταν ήταν φρέσκα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α, C και φολικό οξύ ήταν μεγαλύτερη από εκείνα που είχαν αποθηκευτεί στο ψυγείο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ελαττώνεται όσο περνάει ο καιρός από τη συγκομιδή τους, δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι «ζωντανοί» οργανισμοί ήτοι γερνάνε και διασπώνεται με τον καιρό. Αυτό σε συνδυασμό με το οξειδωτικό και μικροβιακό στρες τα κάνει να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Επομένως η κατάψυξη είναι κάτι σαν «κουμπί της παύσης για τη φύση»: συμβάλει δηλαδή στη διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρέσκων φρούτων ή λαχανικών στο στάδιο της αποθήκευσης.

Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο αν προσπαθήσουμε να τα καταψύξουμε εμείς, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σωστά τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε το «πάγωμά» τους να γίνει όπως πρέπει για να διατηρήσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως για την θρεπτική αξία τους βρίσκεται στο οικιακό ψυγείο, το οποίο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα διατηρεί σε θερμοκρασία 0-3 βαθμών Κελσίου.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την μεταφορά τους στο σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό και ενδείκνυται όταν παραγγέλνουμε online σε αλυσίδες καταστημάτων να βεβαιωνόμαστε πως η μεταφορά γίνεται με ειδικά ψυχωμένα αυτοκίνητα.

Η χρήση των οχημάτων αυτών εγγυάται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν θα αλλοιωθούν, αλλά θα διατηρήσουν και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά ακέραια.

Για να καταλήξουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σίγουρα αποτελούν την πρώτη επιλογή. Όμως αν δεν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, τότε είναι προτιμότερο να τα αγοράσουμε κατεψυγμένα, αφού πρώτα βεβαιωθούμε πως η κατάψυξή τους έχει γίνει με τον σωστό τρόπο ώστε να διατηρηθούν ακέραια όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.