22 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις και πόσο


Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, φέρνει αύξηση 8,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Αυτό σημαίνει ότι μια κύρια σύνταξη που ως τώρα είναι 895 ευρώ και ο δικαιούχος έχει 35 χρόνια εργασίας, με το νέο ασφαλιστικό θα αυξηθεί σε 985 ευρώ. Η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης, που για τη 40ετία φθάνει στο 51% από 42,80% σήμερα, οδηγεί σε αυξήσεις της τάξεως 10-11% στα τελικά ποσά για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 14% για υψηλότερες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Το σχέδιο για την 35ετία οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,5% έναντι 33,81% σήμερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για νέους συνταξιούχους, που είχαν πολλά έτη ασφάλισης και είχαν αδικηθεί από το προηγούμενο καθεστώς. Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις

Οι αυξήσεις θα τεθούν από ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, που σημαίνει ότι τα ποσά θα χορηγηθούν και αναδρομικά. Οσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά θα έχουν αύξηση σύνταξης εφόσον αποχωρήσουν με 30 έτη και πάνω. Επίσης θα ωφεληθούν όσοι έχουν βγει στη σύνταξη από τις 13/05/2016 ως και το 2019, με 30 έτη και άνω, καθώς και όσοι έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν νέα αίτηση πριν από την ψήφιση του νέου νόμου επίσης με τριακονταετία και άνω. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

Τέλος, θα ωφεληθούν και όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, καθώς θα γίνει νέος υπολογισμός της σύνταξής τους, με τους αυξημένους συντελεστές.
Αυξήσεις στις συντάξειςΟι αυξήσεις στις συντάξεις