10 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Συνεχίζονται τα μαθήματα κλασικής παιδείας διαδικτυακά


Τι είναι αυτό που κινεί την Ιστορία;

Κάποιοι θα πουν:  οι  μεγάλοι ηγέτες, άλλοι θα επιμένουν στην  πάλη των τάξεων , κάποιοι άλλοι θα προτείνουν τις  παραγωγικές δυνάμεις και κάποιοι θα επιμένουν στους τυχαίους παράγοντες. Ακριβώς, λοιπόν, σ’ αυτούς τους τυχαίους παράγοντες  υπάρχει ένας που ενώ σπάνια τον λαμβάνουμε υπ’ όψη μας,  ο ρόλος του πολλές φορές στην Ιστορία ήταν καταλυτικός. Ο παράγοντας αυτός δεν είναι άλλος από τον λοιμό, τις επιδημίες, τις μεταδοτικές ασθένειες.

H ιστορία δεν γράφεται μονάχα από μεγάλους άνδρες ή μεγάλες γυναίκες, από ηρωικούς μαχητές ή πρωτοπόρους διανοητές , από πολυμήχανους στρατηγούς ή οραματιστές πολιτικούς. Γράφεται και από κάτι μικρό και αμελητέο: από τους μικροοργανισμούς οι οποίοι αποτέλεσαν αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και λειτούργησαν καταλυτικά στην κατάρρευση πολιτισμών, κοινωνικών- πολιτικών συστημάτων και στην αλλαγή οικονομικών και πολιτικών σχεδιασμών. Αν ξαναδιαβάσουμε την ιστορία θα πρέπει να την διαβάσουμε και μέσα από την αρρώστια και την υγεία καθώς και την δύναμη που φέρνει η γνώση και η τεχνολογία.

Στα  επόμενα 3 μαθήματα θα παρουσιάσουμε την επίδραση των επιδημιών από την προϊστορία έως και την κατάκτηση της Αμερικής τον 16ο αιώνα.

Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, καθηγητής χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της πολύτιμης παιδαγωγικής του λειτουργίας, είναι βασικός συνεργάτης στον πνευματικό μας συμπόσιο εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τον ελληνικό και πανανθρώπινο πολιτισμό, πλουτίζει και αναβαθμίζει το πνευματικό μας συμπόσιο με θέματα φιλοσοφίας, επιστήμης, τεχνικών επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού καθώς και με θέματα ιστορικά και κοινωνικά στα ανθρώπινα πράγματα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών  https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης  Θεολόγος  https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία     https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title)